Hlavní obsah

Část vinohradské nemocnice bude prodána nebo pronajata

Praha
Aktualizováno

Část vinohradské nemocnice by mohla být v budoucnu prodána nebo pronajata. Nemocnice totiž potřebuje peníze na výstavbu nového pavilonu, ve kterém bude traumacentrum. Vyplývá to z materiálů k vybudování nového pavilonu, které ve čtvrtek nemocnice zveřejnila. Stavba bude stát 3,6 miliardy korun, další miliardu si vyžádá jeho vybavení zdravotnickou technikou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ukazatel v areálu Vinohradské nemocnice

Článek

Na financování se bude podílet ministerstvo zdravotnictví, část peněz půjde také z takzvaných strategických investic, které letos na jaře schválila vláda. Část financí ale bude muset dát nemocnice z vlastních zdrojů. Výstavba by mohla začít v létě 2010, otevření se plánuje na rok 2013.

"Budovy klinik, které budou po dokončení nového pavilonu uvolněny, mohou být převedeny na 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, prodány nebo pronajaty. Příjmy z této operace by pak snížily finanční náročnost výstavby nového pavilonu," uvádí se v materiálech nemocnice.

Do nového pavilonu budou přestěhovány některé kliniky. Kromě traumatologické péče by měla v novém zařízení být také chirurgie, plastická chirurgie, neurologie, ortopedie, ARO a další oddělení. V pavilonu bude 770 lůžek, 21 operačních sálů, 60 ambulancí a střešní heliport. Důvodem výstavby je podle vedení nemocnice to, že většina současných nemocničních pavilonů je zastaralá.

"Sedmdesát procent budov je starších 40 let. Dají se sice opravit, ale ne předělat tak, aby splňovaly požadavky medicíny 21. století," řekl dnes ředitel nemocnice Marek Zeman.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v současnosti disponuje 1279 lůžky. Ročně nemocnice hospitalizuje přes 48.000 pacientů. Ve více než 60 ambulancích lékaři navíc ročně ošetří zhruba 600.000 pacientů. Nemocnice zaměstnává kolem 2500 pracovníků.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám