Hlavní obsah

Vyhoštění ruských diplomatů bylo nevyhnutelné, říká Schwarzenberg

Právo, Oldřich Danda, Michael Švec

O vypovězení dvou ruských diplomatů, kteří údajně pracovali pro moskevskou rozvědku, bylo rozhodnuto už letos na jaře. Se samotným vyhoštěním se však z taktických důvodů počkalo až na konec českého předsednictví EU. Právu to ve středu řekl bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (tehdy za SZ, nyní TOP 09).

Foto: Petr David Josek, ČTK

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na Hluboké.

Článek

Podle něj byly přešlapy obou diplomatů tak flagrantní, že se vyhoštění nedalo vyhnout. „Bylo to ale natolik závažné, že jsme dospěli k názoru, že to vyhoštění je nutné. Ale říkali jsme si, že s tím počkáme do ukončení českého předsednictví Evropské unii,“ prohlásil Schwarzenberg.

Nepotvrdil však, že by se údajná provinění měla týkat konkrétně amerického radaru. „Jestli to bylo kvůli radaru nebo kvůli něčemu jinému, mě nezajímá. Jejich činnost samotná byla neospravedlnitelná,“ uvedl pouze.

Bylo to ale natolik závažné, že jsme dospěli k názoru, že to vyhoštění je nutné. Ale říkali jsme si, že s tím počkáme do ukončení českého předsednictví Evropské unii.
Karel Schwarzenberg

Proti tvrzení Lidových novin, že se oba muži snažili negativně ovlivnit veřejné mínění v ČR proti radaru, se ohradil stínový ministr vnitra a předseda sněmovního výboru pro bezpečnost František Bublan (ČSSD).

„To je úplná hloupost. Nikdo z těch zpravodajců tam nedělá nic, aby něco ovlivňoval. Ti zpravodajci tam nejsou na to, aby měnili režimy, ale aby získávali informace,“ řekl Právu Bublan.

Parkanová mluví o „ruské drzosti“

Spojitost mezi radarem a vyhoštěním ruských diplomatů nechtěl žádný z politiků potvrdit, i když takovou souvislost nikdo nevyloučil. „Pokud je důvod vyhoštění – ten, který je mi znám, podléhá utajení, nelze jej sdělit. Ale byl zcela neoddiskutovatelný. Pokud se ruská strana tváří, že o ničem neví, je to další ruská drzost,“ sdělila Právu Parkanová.

V červnu vyslechli poslanci branného výboru šéfy zpravodajských služeb a dozvěděli se od nich, že aktivita ruských diplomatů je za hranicí dobrých zvyků. Podle předsedy branného výboru Jana Vidíma (ODS) ho zpráva o vyhoštění nikterak nepřekvapila.

Když prohlásili o dvou ruských diplomatech, že jsou persona non grata (nežádoucí osoba), tak to muselo mít zamini okované od vojáků i od jiné specky naprosto dokonale.
Jan Vidím (ODS), předseda branného výboru ve Sněmovně

„Bylo nám hned jasné, že se k něčemu takovému schyluje, že ČR se bude muset přiklonit k razantnímu řešení,“ řekl Vidím. Dodal, že ho překvapila razance, jak se zpravodajskými informacemi ministerstvo zahraničí naložilo. „Když prohlásili o dvou ruských diplomatech, že jsou persona non grata (nežádoucí osoba), tak to muselo mít zamini okované od vojáků i od jiné specky naprosto dokonale,“ prohlásil Vidím.

Podle člena branného výboru Michaela Hrbaty (ODS) bylo vyhoštění zcela zasloužené. „Jestli to bylo kvůli radaru, vám nemůžu vypovědět. Týká se to jejich aktivit ve prospěch ruské zpravodajské služby a v nezájmu českého státu,“ podotkl Hrbata. Ministerstvo zahraničí se k aféře nadále odmítá vyjadřovat.

Bublan: Zveřejnění má politický podtext

Vyzrazení původně tajné diplomatické roztržky do českých médií ruskou stranu podle agentury Interfax rozhořčilo.

„Je zvláštní, že se tato informace (o vypovězení Rusů) dostala na veřejnost bez ohledu na to, že sama česká strana navrhla, aby se nedopustil únik informací,“ citovala v pondělí agentura politický zdroj v Moskvě.

Pokud to bylo úmyslné vyzrazení, tak za tím vidím snahu poukázat na určité nebezpečí z bývalého východního bloku a malinko to zpolitizovat.
František Bublan, stínový ministr vnitra ČSSD

Podle Bublana má zjevně vyzrazení politický podtext. „Bude to opět taková snaha vyvolat nějakou mánii o tom, jak ti ruští špióni pracují a o tom, jak jsme ohroženi z východu,“ soudí Bublan. „Pokud to bylo úmyslné vyzrazení, tak za tím vidím snahu poukázat na určité nebezpečí z bývalého východního bloku a malinko to zpolitizovat,“ uvedl.

Další příčinou podle něj může být snaha vojenské rozvědky o zviditelnění. „U vojáků může být něco, že se chtěli zviditelnit, něco udělat – teď se dělá rozpočet, tak možná z toho důvodu,“ vysvětlil.

Bývalý šéf vojenské tajné služby a bezpečnostní expert Andor Šándor Právo upozornil, že vzájemné vyhošťování pracovníků ambasád dopadá ale mnohem závažněji na českou než na ruskou stranu.

„Řekněme si, že mají navrch, když tady mají na ambasádě 80 pracovníků, a my (v Moskvě) možná 20 nebo 30, tak to odstřelování lidí může vyeskalovat tak, že tam skončí chudák velvyslanec (Miroslav) Kostelka s řidičem,“ řekl Právu Šándor.

Reklama

Související články

Rusko vypovědělo dva české diplomaty

Rusko podle agentury Interfax recipročně vypovědělo dva české diplomaty. Agentura o tom v úterý informovala s odvoláním na nejmenovaného oficiálního ruského...

Výběr článků

Načítám