Hlavní obsah

Po sto dnech hájení sklízí Fischerův kabinet pozitivní hodnocení

Novinky, ČTK, jiří Mach

Po sto dnech od jmenování vlády premiéra Jana Fischera si získal úřednický kabinet důvěru společnosti i odborníků. Politologové i průzkumy veřejného mínění vyslovují spokojenost především s tím, jak se ministři hned po uvedení do funkcí postavili k závěru českého předsednictví EU. Kabinet především plní slib daný ODS, ČSSD a SZ a nečiní před mimořádnými volbami zásadní změny.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Úřednická vládu premiéra Jana Fischera krátce po jmenování prezidentem Václavem klausem

Článek

V červenci lidé v průzkumu povýšili ministerského předsedu mezi nejdůvěryhodnější politiky, před ním skončily jen stálice předních míst pomyslného žebříčku veřejný ochránce práv Otakar Motejl a prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

Velká část ministrů však zůstává pro veřejnost "neviditelná". Kontroverzi vzbudily jen personální změny na ministerstvu spravedlnosti pod vedením Daniely Kolářové. Zelení kvůli ní vznesli k Fischerovi stížnost, ten se jí bude zabývat po neděli, kdy se vrátí z dovolené. 

Kritiku si také vysloužil ve spojitosti se změnami v obsazení na rezortu vnitra ministr Martin Pecina, jehož do vlády prosadila ČSSD. Výpady jeho předchůdce Ivana Langera (ODS) jsou však vnímány spíše jako součást předvolebního boje. 

Politologové oceňují Kohouta a Janotu 

"V zásadě plní kabinet to, co se očekávalo, tedy že budou řídit zemi bez zásadních škod," řekla politoložka Vladimíra Dvořáková. Vyzdvihla při této příležitosti práci kabinetu v závěru českého předsednictví EU, které prý Fischerův tým zvládl v rámci možností dobře.

Pozitivní dojem vláda vyvolává i v politologu Zdeňku Zbořilovi. "Jde o ty nejdůležitější rezorty, tedy o finance a zahraničí. A tam si myslím, že pánové Eduard Janota a Jan Kohout odvedli výtečnou práci," ocenil činnost konkrétních ministrů. Janota se původně vzpíral vstoupit do čela ministerstva, nakonec ho přemluvil jeho předchůdce Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Obnovila se důvěra v politiku"

Podle Zbořila jsou velké personální změny na ministerstvech spravedlnosti a vnitra skutečně vnímány negativně. Jako problematické je vidí i Dvořáková. V konfliktu Peciny s jeho předchůdcem Ivanem Langrem ale spatřuje spíše osobní problém místopředsedy ODS a součást předvolební kampaně.  

"Fischer ale svou neočekávaně silnou osobností zakrývá ty možné chyby jednotlivých ministrů," zdůraznil nicméně Zbořil. Ocenil také, že většina ministrů práci vykonává skutečně jako svědomití úředníci a nepůsobí dojmem, že by měla politické ambice. Do své práce podle něj nevkládají ideologický podtext.  

To, že jednotlivé rezorty řídí odborníci a nesnaží se svou činnost politizovat, zlepšuje vnímání kabinetu i v očích veřejnosti, podotkla Dvořáková. "Trochu se tím obnovila důvěra lidí v politiku," řekla.  

Ovlivní hodnocení nový rozpočet?

Hlavní úkol kabinet ale teprve čeká, a to dohoda na velkých škrtech v rozpočtech jednotlivých ministerstev. Ministr financí Eduard Janota má připravit rozpočet pro vládu, která vzejde z voleb, a pro období, kdy se bude Česko muset vypořádat s hospodářskou krizí. Apolitická vláda může navrhovat nepopulární opatření, Janota už naznačil, že nedotknutelné nemusejí zůstat ani sociální dávky, rozhodnutí ale zbude na novou politickou sestavu.

V září čeká Česko masivní předvolební kampaň, pokud výsledy voleb umožní rychlé sestavení nové vlády, Fischer a jeho tým přenechají svá křesla ve Strakově akademii nástupcům za dva až tři měsíce.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám