Hlavní obsah

ODS slibuje po volbách ženám mateřskou ve výši celého platu

Mateřská v plné výši platu po dobu 18 týdnů (agentura ČTK původně mylně uváděla 18 měsíců) je součástí předvolebního programu občanských demokratů. Mzdu v plné výši dostanou jen ty ženy, které se chtějí brzy vrátit do zaměstnání. Ve čtvrtek to uvedl místopředseda strany Petr Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

Ženy, které by využily stoprocentní mateřské, by ztratily nárok na následný rodičovský příspěvek. Ten se od roku 2008 vyplácí ve třech verzích, jako dvou-, tří- nebo čtyřletý. K takzvané třírychlostní rodičovské by se tak přidala nová možnost dvourychlostní mateřské.

Vedle možnosti zrychleného čerpání mateřského příspěvku by pro ženy, které nespěchají do práce a s dítětem chtějí zůstat doma déle, zůstala současná možnost pobírat mateřskou v délce 28 týdnů se 70 procenty platu a s navázáním na jeden ze tří druhů rodičovského příspěvku.

Není školka, bude příspěvek

ODS navrhuje také nový příspěvek na péči o dítě. Využít by ho mohly ty rodiny, které nemohou najít pro dítě mateřskou školku ve svém okolí. Příspěvek by se vydával formou poukázky. Podmínkou by byla čtyřicetiprocentní spoluúčast rodiny. Stát by jí hradil 60 procent, maximálně ale 2000 korun měsíčně. Rodina by mohla peníze využít k proplacení služby hlídání dětí. Nečas by přitom chtěl, aby se současná podle něj nedostatečná škála péče o děti rozšířila. Dnes jsou k dispozici obecní mateřské školky, kterých je málo, nebo drahé soukromé školky.

V dřívějších letech se školky kvůli nedostatku dětí zrušily, nyní je však dětí dost a školky nejsou.

Jaké navrhuje ODS možnosti

Zrychlená mateřská: Žena by ji pobírala 18 týdnů ve výši plného platu, ovšem bez nároku na následný rodičovský příspěvek.

Klasická mateřská: žena pobírá 70 procent platu po dobu půl roku a následně rodičovský příspěvek po dobu až čtyř let.

Škálu by měla rozšířit nová možnost takzvané vzájemné rodičovské výpomoci. Rodič, který se doma stará o své dítě, by si mohl přibrat k občasné péči i dítě známých nebo sousedů. Jak uvedl Nečas, děje se to i dnes, ale načerno. ODS by prý chtěla tento sytém "vynést na světlo" a zlegalizovat. Počítá se také s podporou miniškolek a firemních školek. Zároveň by vznikla nová živnost pečovatele/pečovatelky o děti. Za peníze z evropských fondů by se zřídil systém akreditovaných kurzů vzdělání pro profesionální pečovatele. Jejich činnost by se kontrolovala podle živnostenského zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám