Hlavní obsah

Klaus stvrdil dar pro elektrárenské firmy, emisní povolenky dostanou zdarma

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Jiří Novotný

Elektrárenské firmy včetně státem ovládané skupiny ČEZ budou moci v budoucnu dostávat část emisních povolenek zdarma. Výměnou za to budou muset investovat část peněz do modernizace výroby elektřiny. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou v úterý podepsal prezident Václav Klaus. Ten podepsal celkem 12 zákonů, mezi nimi také zákon rušící knihu jízd, protikuřácký zákon nebo zákon o sčítání lidu.

Foto: Petr Horník, Právo

Český prezident Václav Klaus

Článek

O podpisu informoval ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Radim Ochvat. Odpůrci tohoto návrhu argumentují tím, že stát přijde o asi 68 miliard korun, které by jinak prodejem povolenek získal.

Zákon o spotřební dani, který měl původně za účel zvýhodnit některá biopaliva, s přílepkem pocházejícím z pera obou exministrů průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD) a Martina Římana (ODS), vzbudil nelibost u středových stran. Kritici upozorňují, že lhůty, během nichž mají podniky investovat do modernizace zařízení, jsou diskriminační a podmínky může splnit pouze ČEZ. To by nakonec mohlo vést Evropskou komisi k tomu, že povolenky zdarma do Česka stáhne.

Knihy jízd se ruší

Klaus v úterý také stvrdil zrušení knihy jízd pro malé a střední podnikatele Od 1. ledna 2010 je nemusí vést. Místo toho si budou moci odečítat za každé auto 5000 korun měsíčně. Vyplývá to z novely zákona o správě daní a poplatků, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus.

Novela zavádí naopak povinnost finančních úřadů zdůvodňovat svá rozhodnutí v případě dodatečně doměřených daní. Odvolání poplatníka u dodatečně doměřené daně bude mít nově odkladný účinek. Zákon také umožní pokutovat pracovníky finančních úřadu za porušování mlčenlivosti.

Živnostníci budou moci již za letošní rok uplatňovat vyšší výdajové paušály. Vyplývá to z další novely, kterou prezident podepsal. Výdajové paušály mohou využít někteří podnikatelé místo toho, aby podrobně dokládali své výdaje, které si odečítají ze základu daně. Živnostníkům v řemeslných činnostech se paušály zvýší z nynějších šedesáti na osmdesát procent a ostatním osobám samostatně výdělečně činným vzrostou z nynějších 50 a 40 % na 60 %.

Paušály z příjmů z nájemného zůstanou na 30 procentech, rovněž ze zemědělské výroby zůstává dosavadní paušál 80 %.

Zakazovat kouření budou už v příštím roce moci i obce

Prezident podepsal i novelu protikuřáckého zákona. Obce budou moci už v příštím roce zakázat kouření na všech veřejných prostranstvích, kde se často shromažďují děti a mladiství. Zákon  nabude účinnosti 1. ledna 2010.

Cigarety a alkohol budou zakázány i na diskotékách, sportovištích a v budovách, kde se za účasti mladistvých konají společenské akce. Kouřit se nebude smět ani ve společných prostorách bytových domů.

Zakázán bude nově prodej cigaret a alkoholu v těch případech zásilkového prodeje, v nichž nelze prokazatelně ověřit věk kupujícího. Novela také prakticky znemožňuje výrobu, dovoz i prodej výrobků, napodobujících vzhled cigaret, doutníků a lahví s alkoholem. A jako prevence proti snadnému vzniku závislosti na nikotinu se mladistvým nebudou smět prodávat ani tzv. elektronické cigarety.

„Tomu, kdo alkohol nebo tabákový výrobek prodá dítěti, bude hrozit pokuta od padesáti tisíc do půl miliónu korun, včetně možnosti až dvouletého zákazu činnosti,“ upozorňuje autor této novely, poslanec Boris Šťastný (ODS).

Kuřákům, kteří si zapálí cigaretu na zastávce městské hromadné dopravy či nádražním nástupišti, ovšem už v příštím roce pokuta hrozit nebude. Zákaz kouření se totiž omezí jen na přístřešky a kryté peróny.

Značně tolerantní je nová právní úprava i ke kouření v hospodách, restauracích a barech. O tom, zda budou tato zařízení kuřácká či nekuřácká, totiž rozhodnou pouze jejich vlastníci, a povinně to budou muset u vchodu označit příslušnou informační cedulí. Česko se tak nepřiřadí k řadě západoevropských zemí, kde ve stravovacích zařízeních platí totální zákaz kouření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám