Hlavní obsah

Zásoby krve v pražských nemocnicích se tenčí

Novinky, ČTK, Petr Nový

Výrazně ztenčovat se začínají v polovině letních prázdnin zásoby krve v pražských nemocnicích. Nemocnice zesílily nábor dárců, aby zásoby doplnily. Přesto transfuzní stanice ujišťují, že pacienti nejsou v žádném případě ohroženi.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

transfuzní stanice ale oslovují zejména dárce s krví A Rh+ a A Rh-. Ilustrační foto

Článek

Krev zatím je, transfuzní stanice ale oslovují zejména dárce s krví A Rh+ a A Rh-, protože právě této krve mají už méně.

"Dárci mají dovolenou a odběrů, kdy přicházejí bez objednání, ubývá. Takže je zveme, momentálně nám chybí hlavně skupina A Rh+," řekla primářka transfuzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Daniela Dušková.

"Zásoby zatím máme, je sice méně krve A Rh+, ale není to kritické, je to běžný letní stav," řekla vedoucí úseku dárců a odběrů Mária Porubská z transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV).

Pražské nemocnice zásobují právě tyto dvě transfuzní stanice. Na jejich webech dárci najdou, které krevní skupiny shánějí.

Dárci prosbám zdravotníků vyhoví

"V tuto chvíli léčba pacientů transfuzními přípravky není naprosto ohrožena, jsme schopni je ve 100 procentech zajistit. Pokud dárce poskytne číslo na svůj mobil, zavolají mu, případně pošlou telegram. Máme s našimi dárci velice dobrou zkušenost, že pokud nejsou na dovolené, našim prosbám vyhoví," ocenila Dušková.

Podobně to podle ní vypadá i v případě, že některá nemocnice nečekaně vyčerpá zcela zásoby některé z krevních skupin. Ani pak se nemůže stát, že by kvůli tomu nechala zemřít pacienta, který akutně potřebuje krev. Neprodleně jí krev dodá ze svých zásob jiná spolupracující nemocnice.

Problémy také v Opavě

Nejnověji se potýká s nedostatkem krve některých skupin hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Nemocnice ve čtvrtek vyzvala dárce, kteří mohou, aby přišli krev darovat. Akutně chybí krev A Rh+, A Rh- a 0-.

Darovat krev mohou zdraví lidé od 18 do 65 let. Každého vyšetří před odběrem lékař, získá tak vlastně bezplatnou preventivní prohlídku jako bonus za dar krve. Porubská řekla, že v souvislosti s hrozící pandemií prasečí chřipky dali na web také upozornění pro dárce, aby nechodili darovat krev dřív než sedm dní po návratu z dovolené ze zemí, kde se tato nemoc již hodně rozšířila.

Pauza po cestování letadlem

"Hlavně když se vracejí letadlem z dovolené, prosíme je, aby měli sedm dní pauzu po doletu," uvedla. Chřipka je kapénková infekce, člověk se nakazí tím, že infikovaný vzduch nadechne. Virus se pak ale dostane ze sliznice do krve, napadne bílé krvinky a tělo začne tvořit protilátky. Infekce se tak projeví na krevním obrazu, proto každému dárci dělají i toto vyšetření. Tím brání přenosu infekce na lidi, kteří krev dostanou.

Dárci by měli zohlednit teď v létě i jiná nebezpečí, například když se vracejí z dovolené z oblastí, kde se vyskytují malárie, žloutenka nebo například cholera. Rozdíl je, jestli byl dárce v pětihvězdičkovém hotelu, pil jen balenou vodu, nebo spal v přírodě "pod širákem" a pobýval mezi domorodci. "To vše s ním probereme a podle toho rozhodneme, jestli může darovat krev hned, nebo má přijít později," shrnula Porubská.

Reklama

Výběr článků

Načítám