Hlavní obsah

Na opilce za volantem bude možná stejný metr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden řidič chycený za volantem pod vlivem alkoholu může odejít od soudu nepotrestán, druhý dostane zákaz řízení. Taková je podle soudců i policistů současná česká praxe, která by se měla brzy změnit.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Článek

Základem problému je platnost dechové zkoušky a krevních testů. Zatímco některé soudy v Česku se spokojí s dechovou zkouškou, jiné stále vyžadují i krevní test. A ten prý police nedělá, aby ušetřila. Brzy by ale mohl být pro opilce za volantem platit jeden metr.

Dopravní policisté totiž nyní poslali Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ) v Brně materiál s případy, ve kterých posloužily jako hlavní důkaz dechové zkoušky na alkohol.

Dokument má pomoci sjednotit praxi policistů, státních zástupců i soudců v boji proti řízení vozidel pod vlivem alkoholu, řekl ve čtvrtek ČTK šéf dopravních policistů Leoš Tržil.

Jednoznačně bych se přimlouval za to, aby policie nechávala dělat krevní zkoušky, ty jsou zcela jednoznačné
soudce kolínského soudu Jiří Kruml

Státní zastupitelství potvrdilo, že se materiálem bude zabývat.

Přesnost měřičů

Policisté pro dechovou zkoušku používají zpravidla kalibrované měřiče značky Dräger, které tvoří 80 procent všech policejních měřičů. Jejich přesnost měla ušetřit peníze za krevní testy a policistům cesty do nemocnice, které je údajně zdržovaly v práci.  

Jenomže ne všichni jsou o přesnosti přesvědčeni. "Je to způsobeno tím, že přístroje mají odchylku. V soudní praxi se uznává dechová zkouška jako důkaz v případě, kdy přístroj naměří nejméně 1 promile, někdy je hranicí 1,26 promile,“ řekl Právu soudce kolínského soudu Jiří Kruml. Jako nedostačující důkaz je podle něj i dechová zkouška v případě, kdy není jednoznačně určený čas řízení před testem.

Podle něj je chyba na straně policie, která nechce kvůli úsporám provádět krevní testy. "Cesta ke spravedlnosti je drahá. Jednoznačně bych se přimlouval za to, aby policie nechávala dělat krevní zkoušky, ty jsou zcela jednoznačné,“ dodal Kruml.

"Upřednostňujeme dechovou zkoušku, ta by měla stačit,“ tlumočila názor dopravní police v Sokolově mluvčí Andrea Kávová. Krevní testy podle ní policisté vyžadují tam, kde se hranice alkoholu v dechu pohybuje mezi 0,8 až 1 promile. "Měly by upřesnit dechovou zkoušku. Je to důležité pro posouzení, zda se jedná o přestupek, nebo už o trestný čin,“ poznamenala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám