Hlavní obsah

Paroubek sliboval návrat Randáka. ČSSD nyní váhá

– Praha
Právo, jov

Sociální demokracie sice popírá, že by měla cokoliv společného s bývalým šéfem rozvědky Karlem Randákem, který šíří fotografie z toskánské dovolené politiků, lobbistů a byznysmenů. Faktem ale je, že pouhý den poté, co vláda Mirka Topolánka (ODS) odvolala Randáka z čela rozvědky, šéf ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že pokud se stane premiérem, Randáka vrátí zpátky do funkce.

Článek

Nyní už je soc. dem. zdrženlivější. „Myslím, že ten největší problém zpravodajských služeb není personální, ale nestabilita. Primární pro mne je to, jak bude provedena reforma a kontrola. Netroufám si posuzovat jednotlivé kandidáty, to je na premiérovi,“ řekl v úterý Právu bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc na dotaz, zda by Randák měl znovu stanout v čele rozvědky v případě volebního vítězství ČSSD, jak v roce 2006 uvedl Paroubek.

Randák pracoval pod ministrem vnitra Františkem Bublanem (ČSSD). První Topolánkova vláda odvolala Randáka z čela Úřadu pro zahraniční styky a informace (civilní rozvědka) krátce po svém nástupu do Strakovy akademie, a to 20. září 2006. Dočkala se za to tvrdé kritiky ze strany šéfa ČSSD, která zazněla o den později.

Paroubek slíbil, že pokud se znovu stane předsedou vlády, Randák se vrátí. „Je to opravdu nekvalifikované rozhodnutí této vlády. Samozřejmě pokud se já stanu předsedou vlády, tak se budeme snažit restituovat ten stav, který byl až do včerejšího dne. Myslíme si, že pan Randák je odborníkem. Nestranickým a nadstranickým. Zaměnit ho za exponenta ODS, tak to bychom byli skutečně velmi neradi,“ uvedl Paroubek.

Působil s mužem z Rathova úřadu

Paroubek ostatně kritizoval v souvislosti s Randákovým odvoláním i tehdejší podle něj „podivnou rezignaci“ ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Petra Hostka. „Po podivné rezignaci ředitele NBÚ Petra Hostka je to další krok k destabilizaci národních bezpečnostních zájmů,“ sdělil Paroubek.

Právě ve společnosti Hostka se Randák, jak už informovalo sobotní Právo, vydal do Hradce Králové s cílem ovlivnit výběr policejního náměstka. Hostek, který stál v čele NBÚ, přitom nyní pracuje jako ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje, kterému vládne ČSSD v čele s hejtmanem Davidem Rathem.

V říjnu 2006 se pak objevila informace, že za Randákovým odvoláním je Topolánkův přítel Marek Dalík. Právě on je přitom jedním ze zachycených na fotografiích z Toskánska, které Randák šíří.  

„Randák řekl před pár měsíci v jednom soukromém rozhovoru o Dalíkovi, že je to sráč. To se pak doneslo k Dalíkovi. Proto je mezi nimi taková antipatie,“ sdělil tehdy Mf Dnes jeden z důstojníků zpravodajské služby.

„Tato historka se mi donesla. Prý ji šíří sám Randák,“ reagoval Dalík. „Slovo sráč jsem nepoužil,“ tvrdil tehdy Randák s tím, že už si nepamatuje, co o Dalíkovi řekl.

V souvislosti s Randákem se také hovoří o kauze Savoy, dotýkající se prezidentské volby v loňském roce. Topolánek jej obvinil, že spolu se současným šéfem marketingu ČSSD Petrem Dimunem stál za vynesením videa ze schůzky lobbisty Miroslava Šloufa s kancléřem Jiřím Weiglem a pokusil se tak zmanipulovat prezidentskou volbu.

Klaus Randáka povýšil

Randák a Dimun to popírají, nicméně minulý týden mluvčí BIS Jan Šubert uvedl, že nejnovější případ s tajně pořízenými fotografiemi z Itálie potvrzuje, že Topolánek velmi dobře věděl, co říká, když na základě informací BIS hovořil o manipulaci prezidentské volby.

Paradoxní přitom je, že právě Václav Klaus, jehož znovuzvolení prezidentem kauza Savoy zkomplikovala, povýšil Randáka na státní svátek 8. května 2006 do generálské hodnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám