Hlavní obsah

Nemocnice pomohly tisícům cizinců, zůstal po nich dluh 44,5 miliónu

– Praha

Dluhy za léčbu cizinců se v loňském roce vyšplhaly na 44,5 miliónu korun, tedy asi osm procent z celkových nákladů na péči o zahraniční pacienty. Nejčastějšími pacienty z ciziny jsou Slováci, Ukrajinci, Němci a Vietnamci. Více než polovina cizinců ošetřených v českých nemocnicích pocházela ze zemí EU. Dohromady vyšly náklady na léčbu 79 068 cizinců na 555 miliónů, které byly zpravidla hrazeny hotově nebo z pojistky.

Článek

Uvádí to na svém webu Ústav zdravotnických informací a statistiky. Zhruba osm procent péče nedostaly nemocnice od cizinců zaplaceno. Ze 79 068 cizinců bylo 40 189 ze zemí EU. Oproti předchozímu roku, kdy se v nemocnicích léčilo 69 770 cizinců, z toho 36 169 ze zemí EU, je to nárůst o více než deset procent.

Počty ošetřených cizinců se v jednotlivých krajích různí v závislosti na turistickém ruchu a koncentraci ekonomiky. Nejvíce cizinců zaznamenaly pražské nemocnice a to 32 871, což představuje v poměru k roku 2007 nárůst o tři tisíce pacientů. Velký počet cizinců ošetřily loni také nemocnice v krajích Karlovarském (9540), Jihomoravském (7340) a Plzeňském (4147). Nejméně cizinců ošetřila zařízení v kraji Pardubickém (975), Vysočina (1076) a Zlínském (1160).

Z bezmála 80 tisíc cizinců, jimž byla poskytnuta zdravotní péče, bylo více než 16 tisíc Slováků, zhruba 11 tisíc Ukrajinců, osm tisíc Němců a šest tisíc Vietnamců.

Slováci a Němci jsou nejčastějšími klienty

Slováci jsou na prvním místě v počtu ošetřených v deseti krajích kromě Prahy, Karlovarského, Libereckého a Královéhradeckého kraje, kde byli nejčastěji ošetřovanými cizinci Němci. Ze sousedních zemí - Německa, Polska, Slovenska a Rakouska - bylo loni ošetřeno 27 963 lidí, což činí 36,4 procenta všech léčených cizinců.  

Z 554,6 miliónu korun bylo vynaloženo na léčení pacientů ze zemí EU 51,9 procenta, nezaplaceno bylo 44,5 miliónu, tedy osm procent nákladů. Ze zemí EU nebylo uhrazeno 3,8 procenta nákladů. 

Téměř polovina cizinců, 48 procent, platila za léčení hotově, třetina pacientů ze zemí EU platila ze své pojistky, z čehož ústav vyvozuje, že občané EU hradí častěji ze zahraničního pojištění drahou léčbu, zatímco lehčí ošetření platí hotově.

Pokud stráví pacient několik dní na jednotce intenzivní péče, stoupá mu účet každý den zhruba o 100 tisíc korun. Za deset dní se tak může vyhoupnout na milión, jako při pokusu o záchranu života romského prince z Rumunska ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Nemocnice nyní musí vyjednat s rodinou, kdo dluh uhradí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám