Hlavní obsah

Dalíkovi vila v Toskánsku nepatří, ukázal smlouvy o pronájmu

Právo, Jakub Troníček
Praha

Blízký přítel expremiéra Mirka Topolánka (ODS) Marek Dalík v pondělí Právu ukázal smlouvy o pronájmu luxusní vily v toskánském letovisku Monte Argentario. Kopie má Právo k dispozici. Dalík tak odmítl spekulace, že nemovitost, kde spolu s Topolánkovou rodinou strávil dovolenou, patří jemu.

Článek

Ze smlouvy vyplývá, že si vilu pronajal od lichtenštejnské společnosti Raben Anstalt na celý červenec za 30 tisíc eur (v přepočtu asi 770 tisíc korun). Dalík podle svých slov celou částku uhradil pomocí platebního příkazu 1. července. O náklady se pak prý rozdělil s lidmi, kteří se ve vile postupně vystřídali, tedy včetně Topolánka.

„Loni jsem se tam seznámil s Italkou, která podobné věci zařizuje. Tehdy mi řekla, že zkusí, jestli by nešlo tuto vilu pronajmout. Na jaře se mi ozvala, že vila změnila majitele, a tím pádem už to možné je,“ vysvětlil Právu Dalík.

O tom, že koupi vyřizovala J&T, nic nevím.
Marek Dalík

Smlouvu o pronájmu podepsal 22. června se zástupcem společnosti Markusem M. Haslerem.

Pro Raben Anstalt přitom koupi nemovitosti zprostředkovával bankéř vlivné česko-slovenské finanční skupiny J Ondřej Popelka. Uvedla to MF Dnes s tím, že společnost vilu získala letos 19. března za dva milióny eur (asi 50 miliónů korun). [celá zpráva]

Podle vyjádření mluvčího banky Jiřího Málka koupila J dům pro svého klienta, který nechce být veřejně známý. „O tom, že koupi vyřizovala J, nic nevím,“ podotkl k tomu Dalík.

Spojení bývalého premiéra Topolánka a skupiny J, která je spojencem ČEZ a má zájem o privatizaci ruzyňského letiště, se přitom neobjevuje poprvé. Vysvětlovat své kontakty s touto společností musel už po své loňské dovolené na Sardinii, kam letěl s exministrem dopravy Alešem Řebíčkem letadlem společnosti ABS Jets, která patří do finanční skupiny J Později si tam s jedním z klíčových manažerů J Dušanem Palcrem zahrál golf.

Topolánek neměl takovou dovolenou snad dvacet let a zvlášť po našem předsednictví Unii si potřeboval trochu odpočinout.
Marek Dalík

Noví aktéři – Janoušek a Jansta

V době Topolánkovy dovolené přitom do letoviska zavítali další aktéři, o kterých se dosud nevědělo.

Koncem července tam přijel i kontroverzní podnikatel blízký pražskému primátorovi Pavlu Bémovi Roman Janoušek a podle Dalíka také vlivný advokát napojený na ČSSD Miroslav Jansta.

Janoušek do Itálie dorazil na pozvání bývalého ministra dopravy za ODS Aleše Řebíčka. „Pan Janoušek se tu u mě nedávno stavil. Pokud jde o náš vztah, patří k lidem, které nelze neznat. Ale žádné obchodní či jiné vztahy s ním nemám,“ řekl k tomu Právu Řebíček. Janoušek s médii nekomunikuje.

Jansta do Itálie podle informací Práva dorazil koncem července, sám se k tomu ale odmítl vyjádřit. „Ptáte se na tak osobní věci, že jistě pochopíte, že vám ani nikomu jinému, kromě své manželky, nemusím odpovídat,“ uvedl Jansta na dotaz, na čí pozvání v Itálii byl a zda se na místě potkal s Topolánkem.

Dalík nicméně potvrdil, že v Monte Argentario Jansta byl. „Zahlédl jsem ho tam, ale nešpehoval jsem ho. Nevím, kde a za kým tam byl. S Mirkem Topolánkem určitě nejednal,“ uvedl pro Právo Dalík.

Zároveň opakovaně odmítl, že by se v Toskánsku jednalo o některých citlivých politických nebo podnikatelských otázkách.

V Toskánsku byl ve stejnou dobu jako Topolánek, Dalík a Řebíček i šéf energetického gigantu ČEZ Martin Roman, bývalý ministr průmyslu a obchodu a místopředseda ČSSD Milan Urban nebo lobbista Vladimír Johanes pracující pro ČEZ v oblasti zahraničních akvizic. Na fotografiích čtenář Týdne.cz zase poznal ředitele Spolchemie a Setuzy Martina Procházku.

Jednalo se o osudu ČEZ?

V zákulisí se přitom podle informací Práva spekuluje o tom, že hlavním důvodem setkání na jachtách bylo neformální jednání o různých scénářích budoucnosti ČEZ a jejího šéfa Romana v návaznosti na možné povolební situace.

Dalík to ale včera popřel. „Opravdu jsme tam o ničem nejednali, Topolánek neměl takovou dovolenou snad dvacet let a zvlášť po našem předsednictví Unii si potřeboval trochu odpočinout,“ poznamenal Topolánkův blízký přítel.

Sám Topolánek včera znovu odmítl odpovídat na otázky, které se týkaly jeho pobytu v Toskánsku.

„Všechny účty už jsem ukázal, specifikoval jsem, kolik přibližně má dovolená stála. Říkám přibližně, protože některé náklady přesně neznám. Úlohou novinářů je předložit spekulaci o tom, zda platy Mirka Topolánka a Lucie Talmanové v loňském roce stačily na pokrytí této dovolené,“ prohlásil expremiér na otázku Práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám