Hlavní obsah

Padesátka rumunských Romů prožila noc v Husinci

Přibližně padesátka rumunských Romů, která je od minulého týdne v Česku a čeká na uzdravení svého příbuzného, přečkala noc na sobotu v Husinci u Prahy. Přespali na louce, kterou jim k tomu účelu poskytl její majitel. Podle policie jejich pobyt v místě žádné problémy nevyvolal.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Romové opravují vůz přímo na louce u vody.

Článek

Tábořiště si již prohlédli i členové Dělnické strany, kteří se sem přijeli seznámit se situací. Posléze ale odešli na procházku obcí. Nevyloučili však, že se na místo ještě vrátí. "Jdeme se pouze podívat, jaká situace tu je. Pokud zjistíme porušení nějakých zákonů, tak na to upozorníme policii," řekl místopředseda strany Petr Kotáb.

Stín stromů a auta na boku

Romové polehávají na břehu řeky ve stínu vrhaného stromy a jedním z jejich aut, převráceného na bok zřejmě kvůli opravě. Podle mluvčí policie Štěpánky Zatloukalové v provizorním tábořišti nejsou dostatečné hygienické podmínky.

Obec romským táborníkům nabídla pronájem mobilní toalety, Romové to ale odmítli údajně kvůli nedostatku peněz. Starostka obce s policií nyní jedná o dalším postupu.

Právě auto opravované v blízkosti řeky Dělnické straně vadilo. Podle Kotába by vytékající olej mohl případně znečistit řeku. Podle policejní mluvčí ale situace není tak vážná, aby policisté proti majiteli auta museli zakročit.

Foto: Právo

Pro skupinu není problém odstranit na svých cestách závady na vozidlech.

Policie kontroluje přijíždějící vozidla

Všechna auta přijíždějící k tábořišti policisté kontrolují. Policie zkontrolovala i zhruba deset příslušníků krajně pravicové Dělnické strany, kteří dorazili do obce kolem jedenácté hodiny dopoledne. Jednoho z členů policie předvedla na služebnu, protože po něm bylo již dříve vyhlášeno celostátní pátrání.

Romové se do Prahy sjeli před týdnem, aby podpořili sedmnáctiletého mladíka, který se téměř utopil při koupání ve Staré Boleslavi. Nyní leží ve vinohradské nemocnici. Jeho stav je stále vážný, i když částečně sám dýchá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám