Hlavní obsah

Na Romy do Husince se chystají neonacisté

Právo, Petr Blahuš, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neonacistické hlídky by se v sobotu měly objevit v Husinci, kam se z Dolních Počernic přemístili rumunští Romové. V pátek to na webu Dělnické strany (DS) oznámil její šéf Tomáš Vandas. „Monitorovací akce“ má vypuknou v sobotu v 11 hodin.

Foto: Petr Janiš, Právo

Romka v Husinci

Článek

DS se podle něho chce seznámit se situací v obci, diskutovat s místními občany, rozdávat letáky, ale především se věnovat „dohlížení na chování tábořících“ Romů, zda neporušují zákony. „Předpokládaný počet nasazených členů DS je deset až dvacet,“ oznámil Vandas.

Policie tedy bude mít co dělat. „Na místě bude antikonfliktní tým a v záloze bude i speciální pořádková jednotka středočeské policie,“ reagovala pro Právo policejní mluvčí pro Prahu - venkov Štěpánka Zatloukalová.

„Nechceme sami vyvolat žádný konflikt, ale máme obavu z aktivity neonacistů,“ řekl v pátek Právu na místě zástupce policejního ředitelství. Romům zakázal rozdělávat mimo pronajatý pozemek oheň a rybařit.

Majitel zarostlého pozemku na břehu Vltavy Václav Jaroslav Tříška si musí mnout ruce. Vydělal na tom, že ho zdarma pronajal rumunským Romům. Starostce Husince Marii Těthalové (za ODS) se je podařilo po dlouhé diskusi přesvědčit, aby zaplatili zahradnické firmě za to, že ho část vyklučí a odveze odtud betonové základy chatek. Ty smetla v roce 2002 povodeň a úklid od té doby obec marně vyžadovala na Tříškovi.

Firma se v pátek odpoledne pustila do práce a na uvolněné místo se Romové začali k večeru s auty přesunovat. Dodrželi tak slib, že opustí malou část pozemku, kterou pronajatou nemají. Romové firmě, která se nabídla, že vymýtí asi 15 krát 20 metrů prostoru na břehu Vltavy, dají pět tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám