Hlavní obsah

Volby by vyhrála ODS, do Sněmovny by se dostala i TOP 09

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Volby do Sněmovny by v červenci vyhráli občanští demokraté se ziskem 31,8 procenta hlasů. Druhá by skončila ČSSD, kterou by volilo 29,2 procenta lidí. Třetí komunisté by získali 13,6 procenta. Do Sněmovny by se dostali také lidovci se ziskem 7,7 procenta a TOP 09, která by obdržela 5,2 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního modelu, který ve čtvrtek zveřejnila společnost Factum Invenio.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Do Sněmovny by se podle průzkumu nedostali zelení, kteří by měli 3,7 procenta hlasů.

Při přepočtu na mandáty by občanští demokraté měli 79 poslanců, socialisté 73 a KSČM 29 poslanců. Lidovci by měli 14 poslanců a TOP 09 pět. Právě nově vzniklý subjekt se poprvé objevil mezi stranami, které by překročily potřebnou pětiprocentní hranici a dostaly se do Sněmovny.

Jedinými většinovými uskupeními by tak mohla být velká koalice ODS a ČSSD nebo ČSSD a komunistů.

Z výzkumu vyplývá, že v červenci by se voleb účastnilo 64,3 procenta oprávněných voličů. Předpokládaná volební účast se tedy prakticky rovná skutečné účasti ve volbách v červnu 2006 (64,5 procenta oprávněných voličů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám