Hlavní obsah

Komunisté chtějí zatočit s krizí omezením vojenských misí

Omezení výdajů na projekty, které souvisejí s českým členstvím v NATO včetně vojenských misí, ale naopak zrušení škrtů v sociální sféře. To jsou návrhy, s nimiž podle svého místopředsedy Jiřího Dolejše přicházejí komunisté v době hrozivé ekonomické prognózy.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Dolejš

Článek

Komunisté rovněž navrhují omezit výdaje na státní byrokracii nebo zavést majetková přiznání, progresivní zdanění u přímých daní z příjmu a majetku nebo zrušit stropy na odvody ze sociálního a zdravotního pojištění.

"Vláda už nemá rezervy, a tak uvažuje o zvýšení nepřímých daní a dalších rozpočtových škrtech, a to i v sociální oblasti. Taková politika je nepřijatelná - v časech krize nelze chtít najednou vyrovnaný rozpočet i sociální smír," uvedl Dolejš.

Dolejš ovšem upozorňuje, že ani tato opatření nemusejí stačit, a proto je podle něj potřebné vrátit do diskuse téma dočasného většího zadlužení země. Peníze, které by si stát půjčil, by měly být podle KSČM využity na investice do bydlení, veřejné dopravy, moderních ekologických technologií a energetické bezpečnosti.

Ministerstvo financí nyní předpokládá, že česká ekonomika letos klesne o 4,3 procenta a příští rok poroste jen o 0,3 procenta. V dubnové předpovědi přitom odhadovalo MF pokles o 2,3 procenta letos a růst o 0,8 procenta příští rok.

Kvůli zhoršenému odhadu musí ministr financí vypracovat nové aktualizovaný návrh rozpočetu na příští rok. Na příští rok je schodek státního rozpočtu zatím naplánován na 166 miliard korun, v roce 2011 na 164 miliard korun a v roce 2012 pak 158 miliard korun. Letos pak bez zásahů hrozí podle MF deficit rozpočtu přes 200 miliard korun. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám