Hlavní obsah

V čase dovolených je nedostatek krve, v Česku chybí sto tisíc dárců

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice chybí asi 100 000 dárců krve. I to je důvodem, proč je teď v čase dovolených krve nedostatek. Situace se ještě zhorší přichází každý rok v srpnu.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Článek

 „Potřebovali bychom, aby dárců krve byly přibližně čtyři procenta populace, což zatím není,“ řekl v pondělí Právu ředitel Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze na Karlově náměstí Marek Trněný.

Tento ústav, kde se léčí závažná krevní onemocnění, potřebuje pro pacienty velké množství krve a jsou chvíle, kdy dárcovství doslova zachrání život pacientovi. Spoustu krve také spotřebují rodičky, pacienti při transplantacích a náročných operacích.

Dárců krve je v ČR registrováno přibližně 300 tisíc, ale do ideálního počtu podle doporučení Rady Evropy – což jsou čtyři procenta dárců v populaci – chybí už zmíněných 100 000 dárců.

„Potřebujeme získat hlavně mladé lidi, i když krev se může darovat od 18 do 65 let,“ říká docent Trněný. Muži mohou krev darovat čtyřikrát a ženy třikrát ročně, ve výjimečných případech může být počet odběrů o dva vyšší.

Dárců krve v naší republice ubývá od roku 2001, kdy připadalo 36 evidovaných dárců na 1000 obyvatel. Dnes je to jen 29 na 1000 obyvatel.

U všech dárců se v souvislosti s odběrem sledují vybrané infekce. Podezření je nejčastěji spojeno s hepatitidou B nebo C, virem HIV a syfilidou. Každý dárce je předem před vlastním odběrem z malého vzorku krve proto podrobně vyšetřen.

Krize bude v srpnu

V tuto chvíli nemocnice ještě mají krevní zásoby, ale očekává se, že na začátku srpna se situace podstatně zhorší, protože většina současných dárců bude na dovolené.

„Léto je vždy období, kdy je krve nedostatek a každý dárce je vítaný,“ potvrdila Právu ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, která v minulých dnech sama krev darovala.

V ČR je výhradně bezpříspěvkové dárcovství krve. Jak ale sdělila docentka Zdena Gašová, která v ústavu hematologie pracuje již 26 let, pokud ústav volá dárce na tzv. pohotovost, tedy že nutně potřebuje právě jejich krev, dostávají za to dárci 900 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám