Hlavní obsah

V babyboxu v Ústí nad Orlicí se objevila holčička

– Ústí nad Orlicí

Do babyboxu v nemocnici v Ústí nad Orlicí dnes nad ránem někdo odložil novorozenou holčičku. Dítě je zdravé, snad se narodilo přímo vedle vyhřívané schránky. Jde o 22. dítě odložené v Česku do babyboxu. Informoval o tom předseda Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess.

Článek

Venkovní dvířka orlickoústeckého babyboxu se otevřela před 02:30. Službu měl ředitel nemocnice, dětský lékař Martin Procházka. Se zdravotní sestrou vyzvedli vnitřními dvířky z babyboxu holčičku zabalenou v ručníku i s placentou. Podle lékaře se snad narodila vedle babyboxu. "Holčička je zcela zdravá, váží 2,90. Podle sestřičky, která měla službu, jsem jí dal jméno Lucinka," citoval Hess Procházku.

V Orlickoústecké nemocnici byl babybox otevřen loni 8. března. V pondělído něj bylo uloženo první dítě. V noci na sobotu někdo odložil novorozenou holčičku do stejného zařízení v kladenské nemocnici.

Takzvaný babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost odložit anonymně dítě. Schránka je vybavena alarmem, takže krátce po jejím uzavření vyzvedne zevnitř dítě lékař. Matka nemusí mít obavu, že by se miminku cokoli stalo.

V Česku je nyní 25 babyboxů, ve středu se otevře 26. v Kroměříži. Vůbec první babybox začal sloužit v roce 2005 na soukromé klinice GynCentrum v pražském Hloubětíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám