Hlavní obsah

S kritiky mnohdy souhlasím, připustil Paroubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda ČSSD Jiří Paroubek souhlasí s mnoha myšlenkami manifestu s názvem Vyšehradská výzva, jehož autoři požadují návrat strany k myšlenkám sociální demokracie a kritizují její marketingový přístup k volební kampani. Paroubek to uvedl na intranetu ČSSD, kde text výzvy nechal zveřejnit.

Foto: René Volfík, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

"Vždy jsem ctil možnost svobodné diskuse ve straně. Proto jsem umístil text výzvy na intranetu ČSSD," potvrdil Paroubek svůj krok pro ČTK.

"Vítám jakoukoliv iniciativu vedoucí ke zlepšení politiky ČSSD, protože povede k jejímu vítězství ve volbách," uvedl Paroubek v úvodu k výzvě. "Dalším důvodem, proč zveřejňuji Vyšehradskou výzvu a vyzývám k diskusi nad ní, je fakt, že s mnoha jejími myšlenkami souhlasím. O prosazení mnoha z nich totiž usiluji již od svého nástupu do funkce předsedy v projektu modernizace ČSSD," dodal.

Ve vnitrostranickém bulletinu byl Paroubek k výzvě a jejím autorům zdrženlivější. "Pokud mají tito přátelé pocit, že je o problémech, o nichž se ve výzvě zmiňují, potřeba debatovat uvnitř strany, promptně jsem jim to umožnil," uvedl. Zároveň ale upozornil na to, že o volebním programu mohli členové strany diskutovat mnoho měsíců před červencovou programovou konferencí, stejně tak i o dokumentech schválených sjezdem.

Vyšehradská výzva
Autoři výzvy mimo jiné kritizují, že sociálnědemokratickému volebnímu klání velí reklamní agentury stejně "jako velí v boji o zákazníky autoprodejen, drogerií nebo supermarketů". Zjednodušují prý volby na základní, mnohdy primitivní hesla, zvolání, poučky či účelově upravená schémata.
Za tvůrce výzvy jsou označováni profesor Erazim Kohák a poslanec ČSSD Karel Šplíchal, kterého jeho kolegové v Praze odsunuli na 17. místo kandidátky pro předčasné volby.
Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský soudí, že výzva poškozuje sociální demokraty v hlavním městě. Od výzvy se distancovali místopředsedové strany Zdeněk Škromach a Milan Urban, mnozí sociální demokraté, mezi nimi třeba Jaroslav Foldyna, ale výzvu podpořili.

Reklama

Související články

Vyšehradská výzva vyvolala v ČSSD rozruch

Rozruch vyvolal v ČSSD manifest Vyšehradská výzva, ve kterém se nespokojení soc. dem. pouští do přílišného zaměření strany na marketing, obchodování při...

Vyšehradská výzva

Někteří členové sociální demokracie podepisují takzvanou Vyšehradskou výzvu, ve které kritizují údajně marketingový přístup vedení strany k volební kampani....

Výběr článků

Načítám