Hlavní obsah

V Česku přibylo dalších šest lidí nakažených prasečí chřipkou

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

V České republice bylo ve čtvrtek potvrzeno šest nových případů prasečí chřipky. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví. Pět nakažených zůstává v domácí izolaci, jedna žena byla hospitalizována z důvodu bakteriální komplikace. V Česku bylo prozatím potvrzeno 38 případů nákazou Pandemic (H1N1) 2009.

Článek

Nově bylo nakaženo pět žen a jeden muž. Krom jedné ženy se všichni nakažení vrátili z Velké Británie nebo byli v kontaktu s osobou trvale v Británii žijící.

Epidemie nyní vykazuje takřka shodné znaky, jako měla první vlna obávané španělské chřipky v roce 1918.
Roman Prymula, epidemiolog

Podle informací ministerstva se jedná o ženy ve věku mezi osmi a 33 lety a muže ve věku 27 let. Nejstarší z žen se vrátila z turistického pobytu v Peru. Nikomu z nakažených nebyla podána antivirotika.

Jedna z žen byla hospitalizována v jihlavské nemocnici, neboť se u ní objevily bakteriální komplikace. Z tohoto důvodu jí byla podána antibiotika. Ostatní nakažení zůstávají v domácí izolaci a jsou v dobrém stavu.

Podoba s nástup španělské chřipky

Čeští odborníci se shodují, že pozornost věnovaná prasečí chřipce není přehnaná. "Epidemie nyní vykazuje takřka shodné znaky, jako měla první vlna obávané španělské chřipky v roce 1918," řekl  epidemiolog Roman Prymula.

Četnost onemocnění v tuzemsku sice není závažná, ale na podzim a v zimě se podle nich situace zřejmě zhorší. Důvodem obav je rychlé a snadné šíření viru mezi lidmi a jeho možná mutace. Zaznívají však i názory, že opatření kolem prasečí chřipky jsou "obchod se strachem" a výsledek lobbování farmaceutických firem.

"Tady se ukazuje, že opravdu parametry jsou prakticky horší, než byly v roce 1918. Nemyslím si, že by měla vznikat jakákoli panika, ale musíme se připravit na to, až tady bude sezona pro chřipku příznivá. Situace asi bude podstatně dramatičtější," řekl Prymula.

Rathovo zlehčování je ojedinělé

Jan Jelínek ze Sdružení praktických lékařů považuje názor hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, že prasečí chřipka je jen mediální bublina, za ojedinělý. "Já bych takový názor opravdu za odborný nepovažoval," míní. U jednoho pacienta může mít prasečí chřipka stejný průběh jako chřipka běžná, ale nebezpečí je podle něj právě v pandemii.

"Proti jiným kmenům chřipky můžete mít zbytkovou imunitu z minulých let, proti této nemáte žádnou. V tom je to nebezpečí, když půlka lidí lehne a nemůže fungovat, tak nepojedou vlaky, nebude nic," vysvětlil.

Španělská chřipka měla až 50 miliónů obětí

Ani u španělské chřipky v letech 1918 až 1920 nebylo zprvu vysoké procento úmrtí. Když přišla hlavní druhá vlna, důsledky byly podstatně horší, postihovala i lidi středního věku a bez chronické nemoci.

Španělská chřipka je považována za nejhorší pandemii v dějinách, zemřelo na ni 20 až 50 miliónů lidí. Byli však oslabeni světovou válkou. "Populace je mnohem odolnější než v roce 1918," uvedl Prymula. Upozornil však, že i když se podíl úmrtí bude pohybovat kolem tří procent, při vysokém počtu nemocných mohou být počty mrtvých vysoké.

Podobnost prasečí a španělské chřipky Prymula vysvětluje i tím, že jako tehdy jsou celosvětově postiženi hlavně lidé od dvaceti do třiceti let. Odborníci se také obávají možných mutací viru. "Občas už se ve světě vyskytne varianta, která zasluhuje pozornost - viz Argentina nebo Kanada," dodal.

Britská BBC ve čtvrtek oznámila, že počet lidí nakažených prasečí chřipkou vzrostl v zemi za poslední týden o 100 tisíc případů. Ve Velké Británii na chřipku již 31 lidí zemřelo. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám