Hlavní obsah

Paroubek se pustil do Onderky: volání po mé odpovědnosti za volby je hloupé

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se pustil do místopředsedy strany Romana Onderky. A to za prohlášení, že odpovědnost za výsledek ČSSD ve volbách nese právě Paroubek. Ten ve vnitrostranickém bulletinu označil Onderkovo prohlášení za "nadbytečné a hloupé". Od Paroubka to schytal také děčínský sociální demokrat Jaroslav Foldyna.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Šéf ČSSD se v červencovém vydání bulletinu, který Lidový dům rozesílá členům strany, opřel do Onderky v článku "Další zbytečné chyby“. Tvrdí v něm, že není žádný důvod ztrácet nervy kvůli poklesu předvolebních preferencí ČSSD.

"Proto vyjádření mpř. strany Onderky a J. Foldyny o tom, že za volby do sněmovny nesu odpovědnost já, resp. že v případě volební prohry bych měl skončit jako předseda, nerozumím. Myslím, že jsou to nadbytečná a hloupá vyjádření,“ zaútočil Paroubek.

"Jsem si vědom své odpovědnosti po více než čtyři roky, co jsem ve vedení strany. A připouštět volební prohru několik týdnů před volbami je defétismus. A straně to neprospívá. A je to zcela zbytečné,“ míní šéf ČSSD, který se obává oslabování pozice své a strany.

Omezte své ego, vyzývá spolustraníky Paroubek

"Chci znovu vyzvat všechny, aby omezili své ego a táhli – tři měsíce před volbami – za jeden provaz. Věřím, že se tato chyba už nebude opakovat. To vše totiž zeslabuje nejen pozici předsedy strany, ale bohužel i strany jako celku,“ napsal Paroubek.

Onderka novinářům na programové konferenci počátkem července řekl: "Jiří Paroubek jako předseda ČSSD nese osobní odpovědnost za volby do Poslanecké sněmovny.“

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Stínový ministr dopravy Roman Onderka

Foldyna je šestkou na ústecké kandidátce ČSSD pro volby do Sněmovny, netají se přitom tím, že chce pomocí preferenčních hlasů přeskočit i lídra kandidátky, kterým je Paroubek.

Pokus o seszaení Ratha byla "neuvěřitelná chyba", napsal Paroubek

Předseda soc. dem. si v bulletinu také postěžoval, že se nepodařilo programovou konferencí převzít „definitivně strategickou iniciativu“. Na vině jsou podle něj snahy sesadit středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) z kandidátky do Sněmovny.

"Programová konference strany se měla stát okamžikem, kdy ČSSD přebere definitivně strategickou iniciativu. V okamžiku, kdy jsem v Právu uviděl článek, podle kterého se ČSSD prý chce zbavit D. Ratha (rozuměj z kandidátky pro sněmovní volby), věděl jsem, že náš hlavní záměr – převzetí strategické iniciativy – se nemůže v úplnosti povést. Byla to neuvěřitelná chyba,“ uvedl Paroubek.

V bulletinu přitom obhajuje své stanovisko k Rathovi, kdy jej podržel a bojoval za to, aby na kandidátce zůstal. Paroubek označil snahu zbavit se Ratha za pokus "shora“ zasáhnout do schválené kandidátky. "Neviděl jsem to jako moudré. Nechci ze zásady nikdy volit řešení, které stranu rozdělí. Tedy, nepodpořil jsem ani toto navržené řešení,“ uvedl k tomu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám