Hlavní obsah

Litvínov se dál hádá s kanceláří ombudsmana o výplatu dávek

– Litvínov • Aktualizováno

Litvínovská radnice udělala při výplatě dávek prostřednictvím poukázek řadu chyb. Plošné nahrazení dávek poukázkami bylo podle zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová nezákonné. Vyplácení části sociálních dávek poukázkami praktikuje Litvínov od roku 2007.

Článek

Seitlová tak dementovala pondělní vyjádření litvínovské radnice, podle níž kancelář ombudsmana uznala, že její výtky vůči postupu města byly neopodstatněné. Litvínov totiž podle ní chyby napravil až po opakované výzvě.

"Městský úřad Litvínov se dopustil řady pochybení a především nezákonného postupu, když začal plošně vyplácet dávky pomoci v hmotné nouzi formou poukázek všem osobám dlouhodobě vedeným v evidenci úřadu práce," uvedla v úterý kancelář veřejného ochránce práv v tiskové zprávě.

Zákon podle Seitlové tento způsob výplaty připouští, ale pouze na základě individuálního posouzení u každého z nezaměstnaných.

"Zástupkyně ombudsmana nám poslala dopis, v němž uznává, že jsme v případě stravenek nepostupovali plošně, ale individuálně. Paní Seitlová také z vlastní iniciativy ukončila prověřování našeho postupu," uvedl přitom v pondělí starosta Litvínova Daniel Volák.

"Vyjádření starosty Litvínova Voláka, která média uváděla, jsou zcela pozměněná a nezakládají se na pravdě," reagoval ombudsmanův úřad. Seitlová kauzu uzavřela až poté, co Litvínov vytýkané chyby napravil. Z toho podle ní nelze vyvozovat, že postup města byl od počátku v souladu se zákonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám