Hlavní obsah

Volební lídři mají často politiku jako "vedlejšák" k byznysu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve sněmovních lavicích by měli zasednout jen ti nejzdatnější, kteří mají za sebou kus práce. Tak navenek obvykle partaje argumentují při sestavování volebních kandidátek. Kdo jsou tedy lídři? Právo zmapovalo aktivity několika lídrů občanských a sociálních demokratů, kteří v říjnových volbách chtějí svůj poslanecký mandát obhájit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zatímco ve Sněmovně patří někteří lídři k tzv. mlčící většině, byť většina zastává nějakou sněmovní funkci, jejich vedlejší, většinou podnikatelské aktivity jsou často bohatší.

Dlouhý seznam vedlejších činností obsahuje majetkové přiznání lídra soc. dem. v Karlovarském kraji Jaroslava Fialy. Místopředseda sněmovního kontrolního výboru je společníkem a jednatelem ve dvou soukromých firmách, zasedá v orgánech dalších tří společností a vedle toho si přivydělává pedagogickou činností na vysoké škole v Kladně.

Foto: Právo

Bilboard Jaroslava Fialy (ČSSD)

To vše mu jen za loňský rok k jeho poslaneckému platu (74 tisíc hrubého plus 34 700 nezdanitelných měsíčních náhrad) vyneslo přes 600 tisíc korun.

Seznam jeho sněmovních aktivit je o poznání kratší. Jak vyplývá z oficiálních sněmovních statistik, Fiala vystoupil při jednání komory třikrát, jednou šlo o ústní interpelaci.

Letos v květnu jako spoluautor předložil novelu zákona o správě daní o poplatků. Tou dobou ale již bylo zřejmé, že kvůli zkrácení volebního období návrh nemá šanci na schválení.

Lídr v Karlovarském kraji ale podle všeho myslí – tak jako mnoho poslanců bez rozdílu barev – na svou stranu. Svou poslaneckou kancelář si totiž zřídil v budově krajského výboru strany, čímž jí pomáhá financovat provoz sekretariátu ze státního rozpočtu.

A jako jednu ze svých asistentek zaměstnává členku vedení městské organizace soc. dem. I asistenty přitom platí stát.

„Nepřísluší mi hodnotit lídry, to je věc krajů, mohu mluvit jen za sebe,“ řekl Právu místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach. Nicméně připustil, že výběr není snadný. „Ti, co by byli vhodní, nechtějí. Ti, kteří chtějí, nejsou vhodní, takže lidí, kteří jsou vhodní a chtějí, mnoho nezbude,“ míní.

„Vybral si je kraj, asi tam nikdo jiný nebyl,“ uvedl šéf Sněmovny a místopředseda klubu soc. dem. Miloslav Vlček. Dodal, že pro stranu je výhodnější, když lídr je ve Sněmovně vidět.

Rozdováděl Topolánka

Tak třeba pardubická jednička soc. dem. Miroslav Váňa se zapsal do historie zejména svými interpelacemi.

Foto: Právo

Miroslav Váňa (ČSSD)

„Pane premiére, cílem celé vaší vládní strategie je totální a urychlená likvidace všech dosud dosažených sociálních vymožeností! Pane premiére, vašimi nekvalifikovanými výdajovými škrty a experimenty v oblasti daňové politiky docílíte akorát toho, že úzká skupina zbohatlíků bude ještě více bohatší,“ přiváděl k zuřivosti Mirka Topolánka.

Váňa byl spolupředkladatelem dvou zákonů, jednou se zapojil do debaty k radaru. Svůj provokativní řečnický styl ponechal stranou jen v rámci tzv. porcování medvěda, kde žádal o milióny na různé akce ve svém kraji.

Také Váňa jako šéf krajské stranické organizace má svou kancelář v sídle strany v Pardubicích a jako asistentky zaměstnává tajemnice krajského a okresního výboru soc. dem.

Svůj čas přitom rozděluje mezi poslaneckou lavici, práci ve státních fondech dopravní infrastruktury a rozvoje bydlení, ve svazu bytových družstev a v SBD Družba.

Tím si podle svého přiznání obohatil rodinný rozpočet za loňský rok o více než půl miliónu. K měsíčnímu platu 61 400 Kč hrubého a 34 700 čistého náhrad.

Stíhají své firmy, na plénu spíš mlčí

„Ono to není jen o počtu hlasování nebo vystoupení na schůzi Sněmovny, někdy to plénum je jen vrcholek ledovce,“ řekl Právu místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Podle něj se práce poslanců soustředí do klubů a výborů. „Takže to jsou lidé každopádně na svých místech,“ míní Gandalovič o liberecké jedničce ODS Zdeňku Machovi a dvojce Tomáši Hasilovi či o jihočeském lídrovi ODS Janu Bauerovi.

Foto: Právo

Zdeněk Mach

Bauer patří každoročně k nejštědřejším přispěvatelům do stranické kasy. Už jedenáct let stojí v čele prachatické radnice. A to nejsou jeho jediné aktivity, vedle funkce místopředsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti s platem 74 tisíc a 37 600 čistých náhrad.

Přivydělává si i jako insolvenční správce, figuruje ve čtyřech společnostech, jak polostátních, tak soukromých. To vše mu loni vyneslo více než 1,1 miliónu vedlejších příjmů.

Foto: Právo

Jan Bauer (ODS)

Nejvýraznější stopu ve Sněmovně za tři roky zanechal tím, že loni pro svůj jihočeský kraj žádal v rámci rozdělování státních peněz 15 miliónů. Také Bauer myslí na svou stranu. Poslaneckou kancelář v Prachaticích má v jejím sídle a asistentkou je mu oblastní manažerka ODS.

„Většinou se snažíme, aby to byl člověk, který bude schopen slušně reprezentovat kandidátku a organizovat i volební štáb,“ jmenuje kritéria lídrů Gandalovič.

Reprezentace v případě Macha prý podle jeho kolegů určitě platí na sto procent. Minimálně v tom, že si prý potrpí na zevnějšek, do kterého neváhá investovat. Šetření pak ordinuje své straně, v jejímž sídle v Semilech, kde je oblastní manažerkou jeho dcera, si zřídil poslaneckou kancelář.

A jeho záznam o aktivitě ve Sněmovně? Vedle „tradiční“ poslanecké snahy přihrát svému kraji třicet miliónů k řečnickému pultu přišel čtyřikrát. Pronesl pár vět k zákonu o vinohradnictví a jednou přečetl usnesení zemědělského výboru k rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu, kde je předsedou dozorčí rady.

Ve Sněmovně získal funkci místopředsedy zemědělského výboru a komise pro kontrolu BIS s platem 74 000 Kč a náhradami 34 700 korun.

Mach se stal podle dostupných informací lídrem kandidátky proto, že jeho předchůdce Tomáš Hasil, který se stal dvojkou, má za sebou jako vládní zmocněnec pro letošní lyžařský šampionát špatné renomé právě kvůli mistrovství. To ale nic nemění na faktu, že loni za to Hasil dostal ze státního rozpočtu 240 tisíc.

Foto: Právo

Tomáš Hasil (ODS)

Hasil je místopředsedou školského výboru. Spoluvlastní firmu Kalendář Liberecka, která dostala licenci na provoz rádia, v němž pracuje Hasilova manželka. Rádio si organizační výbor lyžařského mistrovství vybral jako oficiálního dodavatele informačního servisu.

Ve svém „hlavním povolání poslance“ Hasil ve Sněmovně předstoupil k řečnickému pultu vícekrát, většinou ale jen formálně – kvůli zpochybnění hlasování či kvůli žádosti o přeřazení bodů programu.

S nadsázkou lze říci, že poslanecký plat pro některé členy Sněmovny znamená vlastně příjemný vedlejšák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám