Hlavní obsah

Uprostřed týdne přijdou opět tropy, hrozí další přívalové deště

– Praha

Po citelném ochlazení z uplynulého víkendu se teploty v České republice začínají opět vracet k letním hodnotám. Od úterý začne na naše území proudit znovu teplý vzduch od jihu, který vyžene rtuť teploměru k tropické třicítce. Ke slovu ale přijdou také bouřky, a tak se Česko zřejmě znovu dočká varování meteorologů před přívalovými srážkami.

Foto: Igor Zehl , ČTK

Článek

Že bylo víkendové ochlazení ve střední Evropě opravdu výrazné, dokládá fakt, že v rakouských Alpách napadlo 15 centimetrů čerstvého sněhu. Rakouský automotoklub dokonce řidičům doporučil dočasně přezout na zimní pneumatiky.

V českých horských oblastech v pondělí po ránu teploty klesly na šest stupňů. Během dne vystoupí na 18 až 22 stupňů, na jižní Moravě dosáhnou k letním 25 stupňům.

Obvyklý scénář: tropy, bouřky, ochlazení

Teplé jižní proudění se obnoví v úterý. Teploměry ukážou 24 až 28 stupňů. Od středy až do pátku se pak odpolední maxima budou pohybovat v rozmezí 28 až 32 stupňů.

"Počasí bude mít obdobný průběh jako minulý týden. Od středy čekáme bouřky a přeháňky, mohou se opět vyskytnout přívalové srážky," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Na víkend se podle předpovědi zase ochladí, ovšem pád teplot nebude tak výrazný, jako tomu bylo v minulém týdnu. Odpolední nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 21 až 25 stupňů.

Podle dosavadních předpovědních modelů se zdá, že poslední červencové dny budou opět tropické.

Tropická vlhkost trvá

"Pořád musíme počítat s vysokou vlhkostí vzduchu, takže pocitově bude tepleji," komentovala nadcházející horké dny Honsová. Vysokou vlhkost vzduchu podle ní způsobuje nejen vlhké proudění nejdříve od jihovýchodu a později od jihu, ale četné deště, které nasytily půdu vodou. Ta se potom odpařuje zpět do ovzduší.

Vysoká vlhkost dělá sice radost houbařům, způsobuje ale vrásky na čele pěstitelům. Například meruňky a další ovoce jsou letos mimořádně zasaženy plísněmi. Vlhké a teplé počasí také svědčí komárům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám