Hlavní obsah

Bouřky s přívalovými dešti ještě nepoleví, varují meteorologové

Novinky, Jaroslav Soukup

Meteorologové znovu varují před silnými bouřkami a přívalovými dešti. Ty by měly v pátek a sobotu postupně zasáhnout celou republiku. Způsobí je studená fronta, která bude přes Česko postupovat od západu. Výstražnou informaci vydal ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav.

Foto: ČTK

Bouřky se přeženou přes celou republiku.

Článek

Před frontálním systémem bude do České republiky proudit velmi teplý vzduch od jihu, následně se začne od západu výrazně ochlazovat.

Meteorologové varují před tvorbou bouřek, které budou v některých případech doprovázeny přívalovými srážkami. V průběhu jedné až tří hodin může spadnout až 40 milimetrů srážek, které mohou být doprovázeny kroupami a silným větrem o rychlosti až do 90 kilometrů za hodinu.

Během noci na sobotu se budou bouřky postupně přesouvat přes východní Čechy na Moravu a do Slezska, kde by měly postupně slábnout. Meteorologové upozorňují, že za frontou budou bouřky přecházet v trvalejší déšť.

"V důsledku očekávaných intenzivních srážek může docházet ke vzestupům a kolísání hladin menších vodních toků, ojediněle a krátkodobě až s dosažením stupňů povodňové aktivity," stojí ve zprávě. Meteorologové budou předpověď ještě dále upřesňovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám