Hlavní obsah

Shánění víz bylo stresující, tvrdí cestujcí do Kanady

Praha
Aktualizováno

Zavedení víz pro Čechy do Kanady značně zkomplikovalo cestu lidí, kteří ve čtvrtek odlétali z Prahy do Toronta. Ráno přestala platit dvoudenní přechodná doba, kdy bylo možné vyřídit si víza po příletu za oceán. Lidé, kteří se chtěli bez problémů dostat do své plánované destinace, museli v uplynulých hodinách narychlo zajet pro víza na kanadskou ambasádu do Vídně.

Článek

Od úterního zrušení bezvízového styku do čtvrtečního odpoledne si o vízum do Kanady zažádalo na kanadské ambasádě ve Vídni 342 Čechů. Za první dva dny podalo žádost 192 Čechů, ve čtvrtek dalších 150. Přes pražské velvyslanectví lze také podat žádost, časově se ale vyplatí zajet do Vídně osobně, vízum tam lze získat ještě v den podání žádosti. 

Lidé na letišti hodnotili celou situaci kolem víz jako velmi stresující. Vadila jim krátká dvoudenní přechodná lhůta, zbytečné náklady na cestu pro vízum do Vídně a nutnost brát si další dovolenou kvůli zařízení víza.

Jan Hájek získal vízum již dříve společně s programem mobility mládeže. Po zavedení vízové povinnosti však musel jet ve středu do Vídně, aby si doklad nechal vlepit do cestovního pasu. "Ptal jsem se a jinak to nešlo. Ani přes imigračního úředníka v Torontu, ani tady v Praze," řekl novinářům Hájek. I když si jako student nemusel brát dovolenou, stejně mu cesta navíc přinesla komplikace. "Byl to hrozný stres a byl tam (na ambasádě ve Vídni) hrozný chaos," řekl.

Podobné potíže znamenalo zavedení vízové povinnosti do Kanady i pro Lenku Kužvartovou. Situaci na ambasádě však hodnotila rozdílně. "Fronty nijak tragické nebyly. Dorazili jsem tam hodinu před otevřením, v devět hodin jsme měli podanou žádost a ve dvě odpoledne nám ji vydali," řekla novinářům.

Aerolinie vychází také vstříc

Svým pasažérům vyšly vstříc i České aerolinie, které nabízí možnost přesunutí letenky na pozdější termín či plného návratu peněz v případě, že lidé se rozhodnou neletět nebo nezískají nyní potřebné vízum.

Vízovou povinnost Kanada obnovila v úterý po necelých dvou letech. Důvodem je vzrůstající počet žadatelů o azyl původem z České republiky. Česká vláda postup Ottawy odsoudila, zavedla vízovou povinnost pro držitele kanadských diplomatických a služebních pasů, odvolala vlastního velvyslance a s žádostí o podporu se obrátila na Evropskou unii.

Švédsko, které předsedá EU, podpořilo případné zavedení víz pro Kanaďany při cestách do zemí unie. V reakci na kanadské rozhodnutí zavést vízovou povinnost pro české občany ale současně upozornilo na to, že návrh musí podat Evropská komise (EK). Komise přitom vydá zprávu s reakcí na kanadská víza zřejmě až v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám