Hlavní obsah

Lijáky řádí na jihu Moravy, z rozbouřených Nových Mlýnů zachránili chlapce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Intenzivní bouřky zasáhly ve středu v podvečer jižní Moravu. Na většině území kraje začalo kolem 19:30 hustě pršet. Vodní záchranáři pátrali po 16letém mladíkovi, který se ztratil na novomlýnských nádržích na gumovém člunu. Zachránil ho kapitán výletní lodi.

Foto: René Volfík, ČTK

Článek

Chlapec se do vody za bouře nejspíš dostal, když pádloval na gumovém člunu. Neuvědomil si, jak rychle se může počasí zhoršit, a nevrátil se včas. Zmítaného ve vlnách ho pak našla posádka výletní lodi Venuše. Vytáhla ho z vody, převezla blíž ke břehu a tam si ho do svého člunu přeložili vodní záchranáři. Chlapec je v pořádku, byl jen v šoku.

"Kapitán, který ho (chlapce) zachraňoval, se nevěnoval řízení lodi a zůstal viset na mělčině," řekl místostarosta blízkých Pasohlávek Jan Duda. Podle něj se navíc v mělké vodě něco namotalo na lodní šroub. Po 22. hodině velitel vodní záchranné služby Pavlov Stanislav Hrdlička oznámil, že se jim podařilo šroub uvolnit a loď vyprostit bez poškození.

Hasiči zase museli na řadě míst čerpat vodu ze zatopených sklepů, problémy jsou například v Lechovicích na Znojemsku, kde kvůli přívalovým dešťům začali hromadit pytle s pískem. Místní zatopení a spadané stromy řešili také hasiči na Břeclavsku.

Podle radarových snímků Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v bouřkách dopadalo na zem místy až 50 milimetrů srážek. Půda navíc byla nasycená vodou už po úterních intenzivních bouřkách. Tehdy voda zatopila několik domů v Boskovicích, z jednoho z nich musela policie evakuovat matku se dvěma dětmi.

Vážné následky na Blanensku a Brněnsku

Mluvčí jihomoravské policie Soňa Svobodová uvedla, že s dešťem byl problém i v Brně. "Na křižovatce Koliště a Křenové ulice zkomplikovala bouřka situaci jednomu řidiči, který uvízl uvězněný pod mostem ve větším množství vody."Voda natekla i do policejních cel v Příční ulici. Lidi, kteří tam byli umístěni, policisté museli přemístit do suchých prostor.

Provoz na řadě silnic na Brněnsku a blanensku ztížily spadené stromy, hasiči také čerpali vodu ze sklepů a zatopených suterénů.

Svobodová večer vyzvala řidiče, aby nevyjížděli, pokud nezbytně nemusejí. "Je tam stále riziko padajících stromů," uvedla.

ČHMÚ varuje

Vlna bouřek se během středy přehnala i přes Čechy, zastavovala vlaky a ničila elektrické vedení. Až do čtvrtečního rána zůstává v platnosti výstraha ČHMÚ varující právě před prudkými bouřkami a přívalovým deštěm.

Ústav také varoval, že během několika příštích hodin intenzivní bouřky zasáhnou většinu území Zlínského, Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Mohou se vyskytnout také kroupy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám