Hlavní obsah

Polská lanovka v Orlických horách zasahuje na české území

– Deštné v Orlických horách

Polská lanovka v Orlických horách prý zasahuje na české území, ačkoli její majitel nemá příslušné povolení. Situaci prý v těchto dnech řeší ministerstvo vnitra. Ochránci životního prostředí na ni přitom podle televize Nova upozorňují už od začátku roku, kdy byla lanovka dokončena.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Orlické hory (Ilustrační foto)

Článek

Ochráncům přírody vadí mimo jiné i to, že tam polští turisté údajně devastují chráněnou krajinnou oblast  nedaleko Masarykovy chaty.

Každou novou stavbu v blízkosti státní hranice by měla posoudit a schválit hraniční komise složená ze zástupců obou dotčených zemí, a to se prý v tomto případě nestalo. "Dostali jsme povolení od polských úřadů, nevěděli jsme, že potřebujeme povolení také od nějaké komise," řekl Nově ředitel stavební firmy Josef Kaminsky.

Dodal, že podle jejich dokumentů lanovka do České republiky nezasahuje. Podle Rudolfa Remeše z Chráněné krajinné oblasti Orlické hory ale stavební úpravy související s lanovkou do českého území zasahují. Ministerstvo vnitra chce po Polácích vysvětlení. "Můžeme samozřejmě po polské straně požadovat i zboření té stavby," citovala Nova mluvčího ministerstva Vladimíra Řepku.

Také ministerstvo životního prostředí bude podle svého mluvčího Jakuba Kašpara posuzovat, jak zásadní zásah do přírody Orlických hor lanovka, její provoz a pohyb turistů znamená. Příští týden se do Orlických hor chystá hraniční komise, která vše znovu prošetří, dodala televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám