Hlavní obsah

Karlovarský kraj bude vracet lidem poplatky ve všech lékárnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Karlovarský kraj pravděpodobně nabídne lidem zpětné vrácení poplatků ve všech lékárnách, nejen v jediné krajské lékárně. Budou ale muset kraji zaslat vyplněný formulář s ústřižkem z lékárny. Novinářům to v pátek řekl hejtman Josef Novotný (ČSSD). Kraje zatím vracejí třicetikorunové poplatky za recept jen v krajských zařízeních.

Foto: Novinky

Článek

"Slibovali jsme, že otevřeme krajské lékárny i v Sokolově a Chebu, ale nepodařilo se nám sehnat personál, magistry a laborantky. Prostory bychom našli. Proto chceme jít touto cestou. Lidé si koupí léky v jakékoli lékárně a ústřižek spolu s žádostí o vrácení poplatku pošlou na kraj. My jim zpětně buď na účet nebo složenkou peníze pošleme," řekl hejtman.

Přesná pravidla vracení poplatků ale zatím kraj teprve připravuje. Mohlo by to ulehčit jediné krajské lékárně v areálu karlovarské nemocnice. Po zavedení vracení poplatků jí prudce vzrostla návštěvnost a lékárna v personálním oslabení sotva stačila pacienty obsluhovat a navíc plnit svou hlavní činnost, tedy zásobovat nemocnici léky.

Kraj se tak chce vyhnout sporům se soukromníky

Podle radní pro zdravotnictví Bereniky Podzemské by se tak kraj mohl vyhnout i případným soudním sporům se soukromými lékárnami. Ty se cítí postupem krajů diskriminovány, protože jim poté, co začaly kraje hradit regulační poplatky ve svých lékárnách, výrazně klesl počet zákazníků.

Nevýhodou navrhovaného opatření bude to, že si lidé budou muset buď z webových stránek kraje nebo v krajských nemocnicích vyzvednout formulář, vyplnit jej a poslat spolu s ústřižkem z lékárny. Pro řadu pacientů to bude příliš komplikované a navíc budou muset zaplatit za poštovné. Návrh ale počítá i s tím, že pacienti, kteří chodí do lékárny častěji, by mohli posílat žádost o vrácení poplatků například jednou za měsíc, a ne po každé návštěvě lékárny.

Na vracení poplatků si Karlovarský kraj letos vyčlenil 30 milionů korun. Zatím je ale vracel jen za lékařské a lékárenské služby ve vlastních zařízeních. Kolik peněz by mohl nový postup vracení poplatků v lékárnách kraj stát, je zatím těžké odhadnout. "Odhadujeme, že by o vrácení poplatku mohlo požádat tak 20 procent pacientů," řekla ČTK Podzemská.

Z popolatků se stalo stěžejní politické téma opozice
1. ledna 2008Lidé začali platit u lékaře a za položku na receptu 30 korun, za den v nemocnici 60 a za pohotovost 90 korun. Ochranný limit na výdaje činil 5000 korun. Regulační poplatky zavedla koalice ODS, KDU-ČSL a SZ.
28. května 2008Ústavní soud zamítl návrh ČSSD na zrušení zdravotnické části reformy veřejných financí včetně poplatků.
1. srpna 2008Byly zrušeny poplatky za pobyt novorozenců v porodnici. Od placení byli osvobozeni i dárci orgánů a lidé, kterým byla léčba soudně nařízena.
1. ledna 2009Středočeský kraj začal jako první hradit za lidi poplatky v pětici krajských nemocnic a lékáren. Od února se přidali v dalších krajích vedených ČSSD. Tím ČSSD splnila slib, s nímž vyhrála krajské a senátní volby v roce 2008.
1. dubna 2009U lékaře přestaly platit děti do 18 let (v nemocnici, na pohotovosti a v lékárně platí dál). Dětem a seniorům nad 65 let se snížil ochranný limit na výdaje z 5000 na 2500 korun, u seniorů zahrnul i doplatky na léčiva, 30 korun za položku na receptu je jen u léků s doplatkem nižším než 30 Kč.
23. dubna 2009Středočeský kraj dostal historicky první pokutu za nevybírání poplatků. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ji udělila kolínské nemocnici, v dalších dnech obdrželi pokuty také v Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově. Pokuty od pojišťoven dostaly i nemocnice v dalších krajích.
15. května 2009Sněmovna schválila úplné zrušení poplatků a zároveň rozhodla o zrušení poplatků pro děti a mladé do 19 let, důchodce, dárce krve a kostní dřeně a sociálně slabší lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám