Hlavní obsah

TOP 09 navrhuje Schwarzenberga po volbách na premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předsednictvo strany TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí navrhlo bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na premiéra. Rovněž povede jejich pražskou kandidátku do říjnových voleb do Sněmovny. Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že do kampaně hodlají investovat "několik málo desítek miliónů korun" ze sponzorských darů. Kdo však jejich kandidaturu podpoří, zatím není jasné.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg podepisují smlouvu o dlouhodobé strategické spolupráci.

Článek

"Záleží na dárcích, předpokládám, že by to mohlo být několik málo desítek miliónů korun,“ řekl bývalý ministr financí Kalousek k otázce na financování strany.

Předseda uskupení Schwarzenberg odhadl, že by si kampaň mohla vyžádat investici 25 až 30 miliónů korun. Sponzoři zatím nejsou známi, ale podle Schwarzenberga je transparentnost jednou z hlavních priorit nové strany: "Veškeré financování bude transparentní, to je jeden ze základních kamenů TOP 09.“

Na otázku, zda bude jedním ze sponzorů i miliardář Zdeněk Bakala, odpověděl, že nabídku pomoci TOP 09 dostala, nicméně na tomto bodě údajně vyjednávání skončilo.

Strana TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí ve čtvrtek podepsali smlouvu o dlouhodobé strategické spolupráci. Do politiky by chtěly vnést nový „nehašteřivý“ styl. Zásadními prioritami konzervativců by měly být obec a rodina, stavět by se měli i proti politickému pragocentrismu.

Předsednictvo shodlo na čtyřech lídrech

"Dnes uzavíráme jakési registrované partnerství," upřesnil předseda hnutí starostů Petr Gazdík s tím, že smlouva bude platit do roku 2012.

Do dvou týdnů by mělo uskupení představit 14 krajských lídrů kandidátek. "Pokud se dostaneme do Sněmovny, a my o tom nepochybujeme, vznikne poslanecký klub TOP 09 a Starostové,“ řekl Kalousek. O své kandidatuře podle svých slov nechá rozhodnout předsednictvo uskupení.

Zatím bylo rozhodnuto o čtyřech lídrech. Vedle Schwarzenberga v Praze povede zlínskou kandidátku Gazdík, olomouckou zastupitelka kraje a dětská lékařka Jitka Chalánková a na Vysočině bude v čele kandidátky Ladislav Jirků, rektor Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. 

Jednou z priorit nové politické formace je také rovnoprávné zastoupení žen na kandidátkách v krajích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám