Hlavní obsah

Strany zařazují do programů ekologii, chtějí zelené voliče

– Praha
Právo, Oldřich Danda, Lukáš Bek

Stranu zelených čeká těžký boj o přežití. Nejen, že jsou vnitřně oslabeni a čelí poklesu popularity, ale mohou se rozloučit i s monopolem na zelená témata. Ostatní strany totiž vycítily, že voliči zelených hledají nový subjekt, kterému by dali hlas. Vyžadují však, aby v programu nalezli slova jako ekologie či udržitelný rozvoj.

Článek

A tvůrci stranických programů nelení a formulují odpovědi na enviromentální otázky. Například ODS podle slov svého prvního místopředsedy Davida Vodrážky bude bojovat proti svému obrazu jako protiekologické strany. „Určitě velkým tématem bude problematika životního prostředí, ke kterému se ODS hlásí a chce představit svůj program,“ řekl Právu Vodrážka.

ODS se posunuje od Klausových názorů

Na programu ODS v oblasti ekologie se bude podílet například senátor a bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan. V rámci ODS bude o těchto tématech jednat speciální skupina, zatím tedy konkrétní program není na stole.

Moldan na dotaz Práva, zda se pohled ODS na životní prostředí změní od dob, kdy strana víceméně kopírovala názory bývalého předsedy a nynějšího prezidenta Václava Klause, řekl: „Když se podíváte na náš velký vzor, totiž britské konzervativce, tak myslím, že lze pochopit, že se ten program posune proti minulosti. Navíc jsem přesvědčen o tom, že je tady velmi široké spektrum potenciálních voličů pravice, kteří určitě na ekologický program slyší a které určitě chceme oslovit.“

Otázkou například je, zda se ODS jasně přihlásí k jaderné energii, kterou většina jejích představitelů obhajuje jako ekologickou.

„Je známo, že ODS je spíše příznivcem jaderného programu, v tom já osobně se od toho hlavního proudu v ODS poněkud liším,“ poznamenal Moldan.

Úřadující šéf zelených Ondřej Liška se o hlasy ale nebojí. „Sami voliči dobře vědí, že strany, které jsou narozdíl od zelených svázány s průmyslovými lobby, prosazují svorně například zrušení limitů těžby, nemohou svá slova myslet vážně, i kdyby se před volbami natřely celé na zeleno,“ řekl Právu. Zelenání soupeřů ale vítá. „Díky úspěchu Strany zelených i oni pochopili, že přinejmenším část společnosti vyžaduje politiku udržitelného rozvoje,“ dodal Liška.

Soc. demokraté již svůj ekologický program zveřejnili v tzv. Oranžové knize, kterou vypracoval stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek. Na posunu směrem k zelené se má podílet i šéfka Demokratické strany zelených Olga Zubová, která za soc. dem. bude kandidovat na pátém místě v Praze.

Od zelených se ČSSD podle Petržílka odlišuje tím, že dokáže sloučit ekologii s ekonomií. Přesto v Oranžové knize najdeme návrhy jako z dílny zelených. „Budeme prosazovat, aby umísťování celostátně významných staveb, činností a koridorů bylo schvalováno na základě provedení referend, a to místních (vhodné např. pro umísťování větrných elektráren) nebo krajských (např. územní ekologické limity těžby uhlí na dole ČSA), nebo jednoznačných rozhodnutí zastupitelstev příslušných obcí a krajů,“ zní jeden z nápadů ČSSD.

Pionýr ekologie – František z Assisi

Na voliče s ekologickým tíhnutím se chystají i lidovci. „My máme k zeleným tématům co říci. Všimněte si, že svatý František z Assisi mluví ve své modlitbě o bratru slunci, o sestře vodě, o bratru ohni či o sestře milosrdné smrti,“ řekl Právu šéf lidovců Cyril Svoboda.

Stranu zelených oslabil i odchod Karla Schwarzenberga do čela TOP 09. Bývalý ministr zahraničí sice nechce obírat zelené o voliče – „protože tam už skoro není ani noha“ – ale nicméně v programových východiscích se můžeme dočíst, že TOP 09 chce „dodržovat zásady trvale udržitelného rozvoje, pečovat o zlepšování životního prostředí a být aktivní v úsilí zabraňujícím nebezpečným klimatickým změnám“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám