Hlavní obsah

Zubová: Soukupovi by role ministra slušela

Právo, Marek Přibil

Olga Zubová bude do říjnových voleb v kandidovat za ČSSD, ačkoliv je předsedkyně Demokratické strany zelených. Zubová na jaře pomáhala ČSSD svrhnout vládu Mirka Topolánka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Olga Zubová

Článek

Jste předsedkyní Demokratické strany zelených (DSZ), do Sněmovny však budete kandidovat za soc. dem. Od koho nabídka přišla?

Ze strany pražského lídra kandidátky ČSSD Petra Hulinského. Vnímám to jako jednoznačné gesto, kterým sociální demokraté dávají najevo otevřenost vůči zelené politice.

Můžete vyvrátit tvrzení, že jste se ocitla na volitelném místě pražské kandidátky za odměnu? Za to, že jste hlasovala proti kabinetu Mirka Topolánka?

Stejně tak jako vy nemůžete vyvrátit například to, že jste byl v minulém životě ženou. Je to holý nesmysl a spekulace. Je na místě otázka, jak bylo odměněno dalších sto poslanců, kteří proti kabinetu pana Topolánka hlasovali. Někteří nejsou na kandidátkách vůbec. Chybí mi v takové otázce logika.

Úřadující šéf zelených Ondřej Liška řekl, že se potvrdilo, že celá DSZ byla jen volebním projektem ČSSD, jak rozbít Stranu zelených.

Ondřej Liška zásobuje národ pohádkami už dlouho. Zapomněl asi na to, že i on zvedal ruku pro vyloučení dvou poslankyň. Za pád vlády, za vznik DSZ a za rozkol Strany zelených může on stejně jako Bursík. DSZ vznikla spontánně, protože část zelených odmítla být béčkem ODS a chtěla ukázat veřejnosti, že zelení myslí také na sociálně slabší občany.

Jde o předvolební koalici se soc. dem., když DSZ nebude mít vlastní kandidátky? Co tomu říkají vaši straničtí kolegové, kteří nekandidují?

Nejedná se o koalici v pravém slova smyslu. Tato politická spolupráce zvyšuje pravděpodobnost obhájení zeleného poslaneckého mandátu. Vyhodnotili jsme s ostatními stranickými kolegy situaci a reálné možnosti účasti DSZ v parlamentních volbách. Měříme politiku reálnými výsledky, a proto jsme došli k závěru, že vydat se touto cestou je správné.

Budete-li ve Sněmovně jako jediná z bývalého zeleného týmu, stanete se členkou klubu soc. dem. a nebo budete figurovat jako nezařazená poslankyně, hlasující nezávisle?

Jako členka DSZ bych chtěla být součástí klubu soc. dem., budou-li o to mít zájem. Věřím, že se sociálními demokraty bude snazší obhajovat opravdovou zelenou politiku, než tomu bylo dosud.

Plánujete vytvořit z Demokratické strany zelených zelenou platformu ČSSD? Jaký by byl její konkrétní přínos?

V této chvíli plánujeme společnou kampaň do podzimních voleb, chceme zelenou platformu ČSSD posílit.

Jestliže by soc. dem. vyhrála volby a sestavovala vládu, je možné, že by se ministrem mohl stát někdo z DSZ? Ať už místopředseda Jaromír Soukup, vlastnící mediální agenturu, či jiný kandidát, kterého by DSZ navrhla?

Pokud máme mít reálný vliv na politiku, budeme mít samozřejmě zájem podílet se na exekutivní moci. Jaromír Soukup má skvělé manažerské schopnosti a zkušenosti ze svého dřívějšího působení na ministerstvu. Role ministra by mu velmi slušela.

Jaké budou vaše programové priority?

Představíme je veřejnosti co nejdříve, obecně lze říci, že se bude jednat o ohleduplnou a citlivou politiku nejen v oblasti životního prostředí.

Jaké dáváte Straně zelených šance v předčasných volbách?

Strana zelených se stala nevolitelnou pro všechny, kteří věřili, že volili v roce 2006 alternativu ke stávajícím stranám, čekali slušnou politiku a dodržování volebního programu. Myslím, že obnovit důvěru voličů lze až po výměně vedení.

Váš manžel Vladimír Zubov je členem SZ, ze které jste byla v březnu vyloučena. Je na něj vyvíjen nátlak, aby ze strany vystoupil?

Nevím o tom. Právě obdržel pozvánku na krajskou konferenci SZ. Vše je při starém, členové neustále lobbují, koho má na tomto jednání volit. Je tam velký pokoutný boj, i když myslím, že marný.

Přijdete 16. července na již v pořadí druhou protestní akci proti státním maturitám, kterou organizuje facebooková skupina Green Revolution, jejíž odznáček často nosíte?

Byla jsem pozvána, přijdu moc ráda. Chci si také zkusit na vlastní kůži složit státní maturitu. Přemlouvám ostatní poslance, ať jdou se mnou. Třeba pak budou skutečně přesvědčeni, že státní maturity je třeba odložit. Věřím, že studenti získají jejich podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám