Hlavní obsah

Kanada zřejmě rozhodla o zavedení víz pro Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kanadská vláda už údajně rozhodla o znovuzavedení víz pro české občany, oficiálně to České republice oznámí v úterý. Uvedla to Česká televize s odvoláním na dva své zdroje. Důvodem obnovení víz je vysoký počet žadatelů o azyl z Česka. Ani jedna země nechce situaci oficiálně komentovat. Ministr zahraničí Jan Kohout to ale popřel, Kanada se prý ještě nerozhodla.

Článek

Kohout telefonoval v pátek svému kanadskému protějšku. "Datum nepadlo, nepadlo ani přesné rozhodnutí či jakkoli konkrétní a datumové. Existovaly různé úvahy, ale určitě jsme intenzivním jednáním během minulých týdnů a během tohoto týdne především dosáhli toho, že kanadská strana přemýšlí znova, a doufám, že bude uvažovat jiným způsobem, než se doposud vyvíjel jejich názor," řekl Kohout. 

Kohout tento týden potvrdil, že kanadští představitelé pohrozili Česku obnovením vízové povinnosti kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl. Do Kanady utíkají převážně čeští Romové, od letošního ledna do dubna jich tam přiletělo 1077. Za celý loňský rok jich bylo 861.

Češi mohou do Kanady cestovat bez víz od roku 2007. Tehdy Kanada zrušila pro české občany vízovou povinnost, která platila od roku 1997. Uvalena byla na Čechy rovněž kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl.

Pokud by Kanada nyní zavedla víza, museli by lidé pro žádosti jezdit až do Vídně. Navíc není jasné, jak by se řešily cesty těch, kteří již mají zakoupenou letenku na nadcházející týdny a cestu připravenou bez víz.

Na začátku týdne Lidové noviny spekulovaly, že by víza mohla být zavedena už od 7. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám