Hlavní obsah

Lidé z Loučné poslali zaplavenému Jeseníku nad Odrou skoro půl miliónu

Právo, René Chvalina

Vlna solidarity s postiženými povodněmi na Moravě zasáhla také Pardubický kraj. Ničivá povodeň, která vtrhla na Severní Moravu nenechala bez povšimnutí mimo jiných také Svazek obcí Loučná na Pardubicku. Starostové obcí a měst ihned zareagovali a vyhlásili sbírku na pomoc postiženým Jeseníku nad Odrou.

Článek

Za šest hodin během dvou dnů vybrali občané Sezemic, Dašic, Časů, Chvojence, Spojila, Kostěnic, Lánů u Dašic, Moravan a Slepotic 404 050 korun a pět eur pro obyvatele krutě poničené obce Jeseník nad Odrou. S penězi se starostové z Pardubicka ihned vydali na sever Moravy, kde je předali místostarostovi Jeseníku nad Odrou Libor Macháčovi (nezávislí).

„Peníze ze sbírky jsme chtěli věnovat přímo lidem v těch nejpostiženějších oblastech a naše volba nakonec padla na Jeseník nad Odrou,“ uvedl Právu starosta obce  Spojil na Pardubicku Jan Křivka (ODS).

„Obrovský dojem na nás zanechalo setkání s lidmi, kteří nyní tak trpí. Patnáct let jsem pracoval jako profesionální hasič, tak se dá říci, že už by se mnou nemělo něco jen tak otřást. Ale když jsem viděl ty chlapy z Jeseníku, kteří neudržely slzy z vděčnosti i nad takovou to malou částkou, hluboce to se mnou otřáslo,“ neskrýval emoce Křivka.

K slzám dojala i sedmiletá Petruška Plecháčková z Chvojence, když na obecní úřad donesla malý dáreček s dopisem a prosbou, aby ho předali v Jeseníku nad Odrou někomu v jejích letech. Navíc poprosila, zda by si s ním mohla dopisovat.

V Jeseníku nad Odrou vybrali devítiletého Jeosefa Susíka, kterému také nezůstalo oko suché při přebírání tohoto dárečku. Lidská solidarita se prolnula celým věkovým spektrem. Také mnozí straší lidé, kteří musí obracet každou korunu, donesli své poslední peníze a ještě se omlouvali, že dávají pouze dvě stě korun, ale že víc opravdu nemají.

 Podobně se zachovaly i Choltice na Přeloučku, které uvolnily patnáct tisíc korun na zakoupení nových dezinfekčních a hygienických prostředků, stavebních koleček, nářadí a občané uspořádali v hasičské zbrojnici sbírku. Nakonec se zde vybralo za jeden večer dvacet dva tisíc v hotovosti a deset tisíc v materiálu. Finanční pomoc a materiál nakonec putoval do postižených Hodslavic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám