Hlavní obsah

O propojení politiky a mafie má detektiv vypovídat měsíc před volbami

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární policejní spis Krakatice mapující kontakty zavražděného podnikatele Františka Mrázka na některé české politiky se bude probírat na parlamentní půdě na přelomu srpna a září, tedy zhruba měsíc před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny.

Článek

Za zavřenými dveřmi má před poslanci z bezpečnostního výboru o okolnostech vzniku výbušného spisu promluvit jeho autor, bývalý elitní detektiv protikorupční policie Karel Tichý.

Předseda bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD), jehož strana ve Sněmovně prosadila, aby byl Tichý zbaven mlčenlivosti, Právu řekl, že expolicistovi nabídl dva termíny.

„Zasedání by se mělo uskutečnit buď 27. srpna, nebo 3. září,“ uvedl Bublan s tím, že podle stanoviska Národního bezpečnostního úřadu musí proběhnout detektivovo slyšení s ohledem na utajované skutečnosti s vyloučením veřejnosti.

Může to být velký třesk

Sám Tichý předeslal, že je připraven na sklonku léta na jedno z nabízených jednání přijít a o letitém vyšetřování Mrázkových aktivit vůbec poprvé otevřeně promluvit. A právě jeho výpověď by mohla českou politickou scénou krátce před důležitými volbami mohutně otřást.

„Některé vazby politiků na podsvětí byly těsnější, než jak se doteď připouští,“ naznačil Tichý s tím, že na politicích ale jeho tým cíleně nikdy nepracoval. „Všichni se tam dostali na základě prověřování aktivit lidí z kriminálního prostředí. Každopádně někteří bývalí či současní známí politici se celým vyšetřováním táhnou jak červená nit,“ podotkl.

„Chci říci, jak to opravdu bylo“

Ve spise v souvislosti s vazbami na Mrázka figuroval například poslanec za ODS Vlastimil Tlustý, bývalý šéf hospodářského výboru Sněmovny Josef Hojdar (ČSSD), někdejší poradce a přítel premiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf (ČSSD) nebo předchozí ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Původně měl Tichý o okolnostech vzniku spisu Krakatice promluvit už na jaře, ale kvůli blížícím se volbám do evropského parlamentu z toho nakonec sešlo. Proti takovému záměru se postavil i Langrův nástupce v čele resortu vnitra Martin Pecina, kterého do vlády nominovali sociální demokraté.

„Pokud by měl expolicista zveřejnit, co ví, jen pár dní před volbami, pak by to zavánělo politickou manipulací. A tomu bych chtěl zabránit z jedné i z druhé strany, aby nebyla kauza typu Kubiceho aféry. Ale ani proti soc. dem., ani proti ODS, ani proti komukoli jinému,“ řekl k tomu ministr vnitra koncem dubna.

Včera se k novému termínu jednání bezpečnostního výboru nechtěl vyjadřovat. „Rozhodl o tom parlament a já do toho nemám co mluvit,“ konstatoval Pecina.

Bublan se nicméně podle svých slov jakéhokoliv ovlivnění voleb neobává. „Navíc když už jsme pana Tichého mlčenlivosti zbavili, tak by bylo dobré slyšení uskutečnit,“ poznamenal.

Tichý by měl před poslanci mluvit na vlastní žádost. „Chtěl jsem říct, jak to skutečně celé bylo, a také se bránit nejrůznějším nařčením, která se v poslední době objevovala v médiích, například že jsem pracoval na politickou objednávku nebo že jsem z Krakatice ukradl 1600 stran,“ řekl k tomu již před časem Tichý s tím, že se dlouhodobě cítí ohrožen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám