Hlavní obsah

Lidem, kteři přišli o bydlení, pomůže ministerstvo. Bouře však hrozí dál

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozvodněné řeky, které v minulých dnech zaplavily na severu Moravy a v jižních Čechách řadu obcí, ve čtvrtek dále klesaly. Největší problémy řeší momentálně v Bohunicích na Prachaticku, kde hrozí protržení hráze místního rybníka. Meteorologové varují, že očekávané bouřky mohou znovu některé toky rozvodnit. Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že nabídne lidem postiženým záplavami příspěvek na opravu či pořízení nového bydlení.

Foto: David Veis, ČTK

Rozvodněná řeka Blanice ve Strunkovicích nad Blanicí.

Článek

Třetí povodňový stupeň platil ve středu v podvečer již pouze na Blanici v Heřmani. Na druhém stupni se stále udržovaly Vltava v Českém Krumlově a Stropnice v Borovanech.

Komplikovaná situace byla také v Bohunicích na Prachaticku, kde hrozilo protržení hráze rybníka. Narušily ji přívalové deště a další srážky by už nemusela vydržet. Technika se ale k místu kvůli rozbahněnému terénu nemůže dostat, hasiči proto opravují příjezdovou cestu. Na místo se dostanou zřejmě ve čtvrtek, řekl Jiří Janda ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR Hlučín.

Meteorologové očekávají, že bouřky s přívalovými srážkami se mohou na českém území vyskytovat až do pátku. Není proto vyloučeno, že hladiny řek by mohly znovu stoupnout.

Ve středu v podvečer vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu pro Prahu. Mohlo by zde napršet až 50 milimetrů srážek, které může doprovázet krupobití.

Hasiči ve středu vpodvečer vyjížděli ve Středočeském kraji, kterým se přehnala bouře s přívalovým deštěm, ke 40 případům. Většinou se jednalo o čerpání vody ze sklepů či popadané stromy. V Čestlicích u Prahy voda vnikla do administrativní části areálu místního akvaparku.

Škody za 5,5 miliardy korun

Velká voda v pěti krajích poškodila 2146 domů, z toho u 22 je nutná demolice. Záplavy si vyžádaly 13 lidských životů, hmotné škody se zatím odhadují na 5,6 miliardy korun. Podle České asociace pojišťoven nahlásili prozatím klienti domácím pojišťovnám po záplavách 6560 škod za celkem 950 miliónů. Pojišťovny odhadly výši svého plnění na zhruba 1,5 miliardy korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj v souvislosti s obnovou poničených lokalit oznámilo, že nabídne lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou, případně byla jejich obydlí poničena, finanční příspěvek. Ti, kterým velká voda bydlení poničila, mohou dostat 30 tisíc korun, lidé kteří o bydlení přišli, až 150 tisíc. Ministerstvo bude také nabízet nízkoúročené půjčky.

Ministerstvo zdravotnictví zaplatí rozbory vody

Hlavní hygienik Michael Vít zvažuje v souvislosti se záplavami o mimořádném očkování dětí, které žijí v zatopených oblastech. Měly by být očkovány proti žloutence typu A. Očkování by se mělo týkat také dobrovolných hasičů a příslušníků Českého červeného kříže, kteří v oblastech pomáhají. 

Na některých místech se lidé potýkají s nedostatkem pitné vody. Ministerstvo zdravotnictví proto oznámilo, že  poskytne 1,5 milionu korun na rozbory vody ve studních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám