Hlavní obsah

Strunkovice spláchla voda podruhé

Právo, Petr Pokorný
Prachatice

Strunkovice nad Blanicí na Prachaticku zasáhla velká voda podruhé. Poprvé přišla v noci na neděli a zatopila zhruba 25 domů. Podruhé zasáhla tuto jihočeskou obec v noci na úterý. Pod vodou se ocitly další domy.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Úklid ve Strunkovicích nad Blanicí. V pořadí už druhý během tří dnů.

Článek

„Okolo dvacáté hodiny se nad námi srazily dvě bouřky. Pršelo asi jen tři čtvrtě hodiny, ale vypadalo to, jako když na nás někdo leje vodu z kýblů. Zasáhlo to i domy, které první povodeň minula. Voda vytékala z kanalizace. Šla ze všech stran. Něco takového jsem ještě nezažil,“ sdělil Právu místostarosta Strunkovic Rudolf Toušek (za KDU-ČSL).

Voda odtekla téměř stejně, jako přitekla. Už v úterý proto obyvatelé obce mohli pokračovat v úklidu. Podruhé. Ačkoli povodeň nenapáchala žádné extrémní škody na majetku, rozhodně je napáchala na psychice zdejších lidí.

„Všichni jsou velmi unavení a každý nový náznak deště je pro všechny velmi depresivní,“ poznamenal Toušek. Přímo na břehu Blanice mají svou chalupu Turkovi. „Uklízíme, ale nevíme jestli to má cenu. Stačí další bouřka a můžeme všechno dělat znovu,“ konstatovala Dagmar Turková.

Plné zuby už toho mají i zdejší dobrovolní hasiči. „Je nás třináct a ve službě jsme prakticky nepřetržitě od minulé středy. Spíme velmi málo. Samozřejmě, že nám pomáhají profesionálové z Prachatic, ale my jsme tu doma,“ řekl zjevně unavený člen Sboru dobrovolných hasičů ze Strunkovic nad Blanicí Miroslav Brabec. V pondělí šel domů v 18 hodin, do služby se znovu vracel už o půldruhé hodiny později. Jeho práce se protáhla až do úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám