Hlavní obsah

Ironie a výsměch patří ke svobodě projevu, potvrdil soud

Brno

Ironie či zesměšňování není dle Nejvyššího správního soudu (NSS) přestupkem proti občanskému soužití. Soud to konstatoval Sbírce rozhodnutí, v níž se vrátil ke svým nejdůležitějším verdiktům z poslední doby. Publikace se snaží sjednotit rozhodování různých soudů a obsahuje mimo jiné návod, jak postupovat vůči extremistickým stranám.

Článek

Žert se podle Nejvyššího správního soudu nemůže stát přestupkem proti občanskému soužití ani v případě, že by byl "objektivně ironický či sarkastický a konkrétní osoba by se jím cítila být uražena či zesměšněna". Situace by byla jiná v případě, kdy by člověk použil vulgaritu, sprostotu či hrubou urážku.

Soud se tak vrátil k případu Petra Svobody z Pardubic, který na svém pozemku umístil tabuli s nápisem "Vítejte ve Zlosákově". Tímto ironickým konstatováním si vzal na paškál starostku šestého pardubického obvodu Zuzanu Zlesákovou.

Zlesákovou tabule s nápisem natolik provokovala, že se obrátila na úřady, aby Svobodu potrestaly. Muž pak skutečně dostal pokutu za přestupek. Pardubický soud ji ale letos v lednu zrušil. Muž podle soudců pouze vyjádřil svůj názor na veřejně činnou osobu.

"Svoboda projevu se vztahuje nejen na informace a myšlenky příznivě přijímané, ale i na ty, které zraňují, šokují nebo znepokojují," uvedl tehdy v rozsudku pardubický soudce Jan Dvořák.

Cedule byla vyvrcholením osobního sporu. Svoboda chtěl po úřadu vedeném Zlesákovou, aby silnice k jeho budoucímu rodinnému domu vedla jinudy, než je plánováno. Úředníci mu ale nevyhověli. Proto na svou parcelu u cyklostezky umístil dotyčnou ceduli. Zlesákové vadilo to, že nápis útočí nejen na ni, ale nepřímo také na její rodinu.

Návod na zákaz extremistů

NSS také naznačil, jak by měla vláda postupovat v návrzích na rozpuštění extremistických stran. Podle soudu je nutné prokázat, že potlačení práva na sdružování v politických stranách je vyváženo potřebou ochrany nějakých jiných důležitých hodnot.

"Těmito hodnotami jsou zejména zájem na bezpečnosti státu, veřejné bezpečnosti a veřejném pořádku, předcházení trestným činům nebo ochrana práv a svobod druhých," uvedli soudci ve Sbírce rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám