Hlavní obsah

Paroubek: Topolánkův dědeček zakládal na Vsetínsku KSČ

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se v pondělí velmi ostře pustil do lídra ODS Mirka Topolánka. Zaútočil na jeho původ, když prohlásil, že je z elitní komunistické rodiny. Reagoval tak na nedělní Topolánkovo vystoupení v Partii na Primě, kde šéf ODS hovořil o papalášství. Předseda ČSSD také prohlásil, že se nedokáže projevit v plné nahotě jako Topolánek. Místopředseda ODS Ivan Langer označil Paroubkovo vyjádření za důkaz jeho aparátčického myšlení.

Článek

Paroubkovi nejvíce leželo v žaludku Topolánkovo nedělní vyjadřování na téma papalášství. „Jakmile se dostanete do určité funkce, tak samozřejmě každý ten politik buď unese, nebo neunese tu funkci. Já si myslím, že při srovnání mě a Jiřího Paroubka je evidentní, kdo ji unesl a kdo nikoli. To je způsob chování, způsob, jakým vystupujete před lidmi, způsob, jakým řídíte tu stranu,“ uvedl například šéf ODS.

„Nechci se hádat o to, kdo je větší papaláš, já bych chtěl někdy Jiřího Paroubka potkat, když tak chodím mezi lidmi, aby tam přišel bez ochranky a bavil se s těmi lidmi normálně, protože si myslím, že už to vůbec neumí,“ doplnil Topolánek.

„Pan Topolánek hovoří o papaláších, blábolí o mé údajné ochrance. Já žádnou ochranku, dámy a pánové, nemám,“ zahájil v pondělí řeč na toto téma Paroubek na tiskové konferenci v Lidovém domě. ODS a Topolánka obvinil, že se snaží „zakrýt naprostou bezprogramovost“.

„Pokud jde o to poslední téma, kterého jsem dotkl, to papalášství, je pravda, že se nedokážu projevit v plné své nahotě jako pan Topolánek, takhle se ukázat lidu, tedy na papalášských večírcích na Sardinii,“ zaútočil na svého rivala šéf ČSSD.

„Bylo by dobré, kdyby také pánové konkretizovali, co papalášského tedy vlastně provádím. To, že jsem vyhazoval šibaly z jejich pozic nebo, zda chodím v šatech nebo v džínách nebo to, že přispívám ze svých osobních finančních prostředků chudým a potřebným. Možná, že by pan Topolánek mohl také ukázat, jestli o někdy dal korunu někomu potřebnému a jestli to dělá devět let systematicky jako já,“ rozhovořil se o sobě Paroubek.

Topolánek je z elitní komunistické rodiny, prohlásil šéf ČSSD

ODS podle něj straší novou normalizací. „Přitom ODS sama ovládá hlavní normalizační metody,“ míní Paroubek. “Kdo není s ODS je buď komunista, nebo papaláš, anarchista či zločinec, který nechce nic dobrého,“ doplnil. Vadí mu také Topolánkův výrok, že 40 až 50 poslanců ČSSD bylo členy KSČ. Topolánkovi jej vrátil poukazem na jeho rodinný původ.

„Myslím, že zrovna pan Topolánek se svými rodinnými kořeny nemá právo kádrovat a moralizovat. On je totiž z elitní komunistické rodiny. Dědeček pana Topolánka byl zakládajícím členem komunistické strany na Vsetínsku. Tatínek byl vysokým funkcionářem komunistické strany. Sám Mirek Topolánek je absolventem výběrového komunistického vojenského gymnázia. Tam si také zvykl na renumeraci ze státních prostředků. Zdarma obědy, tu zdarma ošacení. Já bych o tom nehovořil, ale pokud se on pustil na tento tenký led, tak je potřeba připomenout,“ prohlásil Paroubek.

Ten také odmítl Topolánkovo nedělní vyjádření, že chudí neplatí žádné daně. „Bude to historický výrok Mirka Topolánka,“ sdělil. Paroubek pak šéfa ODS přirovnal k francouzské královně Marii Antoinettě a jejímu vyjádření k pochodu lidí na Versailles kvůli nedostatku chleba. „Proč nejedí koláče,“ citoval královnu Paroubek.

Langer: Paroubek myšlenkově ustrnul v 70. letech

Na Paroubkovo obvinění zareagoval místopředseda ODS Ivan Langer. “Jsem rád, že doby, kdy byly děti posuzovány podle svých rodičů a podle svého třídního původu, už jsou dávno, dávno pryč. Myslím, že reakce Jiřího Paroubka jenom potvrzuje, že on mentálně a myšlenkově ustrnul v 70. letech minulého století a jen potvrzuje, že má způsob myšlení komunistického aparátčíka,“ řekl Právu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám