Hlavní obsah

Jihočeši napjatě sledují rozvodněné řeky, Písek čeká povodňovou vlnu

Právo, Novinky, ČTK, Vladimír Vácha, vm
Protivín
Aktualizováno

V jižních Čechách stále napjatě kontrolují stav řek, jejichž hladiny nebezpečně stouply. Vážná situace zůstává stále na Blanici u Bavorova a Protivína, kde hladina řeky zůstává na třetím povodňovém stupni. U Protivína je dokonce hladina řeky 70 centimetrů nad stupněm ohrožení a nelze vyloučit, že dosáhne až jednoho metru.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Původní koryto řeky Blanice vedlo mezi stromy na snímku, v neděli dopoledne však připomínala spíše Dunaj.

Článek

Právu to potvrdila mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Nicole Hovorková. Dodala, že hasiči v Protivíně zatím nezasahují, ale jsou připraveni v případě ohrožení obyvatel pomoci. Naopak mírné zlepšení znamenali vodohospodáři na horním toku Blanice nad Husineckou přehradou a na Malši.

"Okolo 22.hodiny se situace v Protivíně mírně zlepšila. Z evakuovaných 407 lidí se již 150 vrátilo domů," řekl Právu operační důstojník jihočeských hasičů Zdeněk Málkovský.

Obyvatelé Písku doufají, že se vyplní poslední prognóza a nespojí se povodňové vlny z Blanice a Otavy. Jak vyplývá z informaci  píseckého krizového štábu, povodňová vlna z Otavy by měla do města dorazit mezi jednadvacátou až dvaadvacátou hodinou a z Blanice až kolem druhé ráno.

Český Krumlov může ohrozit zvýšený odtok z Lipna. Pracovní skupina monitoruje situaci na řekách a koordinuje protipovodňové zásahy. "S ohledem na nepředvídatelný vývoj počasí a na vysokou úroveň hladiny Lipna připravují Služby města Český Krumlov další pytle s pískem - zhruba 500 kusů," uvedla mluvčí radnice Jitka Augustinová.

Na jihu Čech platí kvůli záplavám stav nebezpečí. Přívalový déšť vyplavil řadu obcí na jihu Čech a znovu také rozvodnil jihočeské řeky na stupeň ohrožení. Hasiči museli evakuovat stovky lidí. Stav nebezpečí je vyhlášen pro obce s rozšířenou působností Prachatice, Strakonice, Písek a Vodňany.

Jak se bránit infekci
Základní hygiena
Mýt si ruce vždy po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly. Zásadně vždy před jídlem, pitím a i před kouřením a než se dotýkáme obličeje. Při všech pracích mít gumové rukavice a pevnou obuv.
Doporučuje se pít jen balenou vodu.
Potraviny
Konzervy i jídlo hermeticky uzavřené ve skle před použitím očistit a dezinfikovat a to v čisté vodě se saponátem a poté v dezinfekčním roztoku.
Konzervy, které mají narušený nebo silně pomačkaný obal a znečištěný uzávěr zlikvidovat.
Zlikvidovat potraviny, které byly ponechány nad teplotu 6 stupňů déle než 4 hodiny, a jestliže mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny.
Nejíst zaplavené zemědělské plodiny, protože mohou být zdravotně závadné.
Dezinfekce
Nábytek, nádobí, dezinfikovat za pomoci 2% roztoku Chloraminu T, který připravíte rozpuštěním osmi vrchovatých polévkových lžic prášku v deseti litrech vody. Použít se může i savo, a to litr sava nalijeme do 10 litrů vody.
Dezinfikované nádobí by se mělo opláchnout pitnou vodou a stejně tak i hračky.
Pokud není rodina napojena na veřejný vodovod, neměla by odebírat vodu z vlastního zdroje, a to do doby, dokud nebude proveden rozbor kvality vody.
Sanace studní
Očistit vnější stěny studny a čerpací zařízení a vše nejlépe opláchnout tlakovou vodou.
Otevřít studnu a úplně vyčerpat vodu.
Kartáčem očistit vnitřní stěny studny pětiprocentním roztokem Sava (1 litr nalijeme do 19 litrů vody).
Odstranit pokryv dna a vyměnit za nový.
Naplnit studnu vodou a v případě, že je voda kalná, vyčerpat ji, a tak pokračovat až do vymizení zákalu.
Dezinfikovat vodu například přípravkem Savo. Při nejběžnějších průměrech studní od 80 do 120 cm na 1 m výšky vody ve studni se dávkuje polévková lžíce sava. Celkové množství sava pro dezinfekci vypočítáme podle výšky ve studni. Pak toto množství rozředíme v kropicí konvi a roztokem je nutné pokropit vnitřní stěnu skruží i hladinu vody. Nechte působit alespoň osm hodin. Teprve po provedené dezinfekci je možné odebrat vzorek vody k laboratorní kontrole.
Důležitá je i dezinfekce odpadních sifonů a žump, a to 5% roztokem Chloraminu T nebo zalitím odpadu neředěným přípravkem Savo.
Prádlo a oděvy
Silně znečištěné prádlo namočte na 4 hodiny do 3% roztoku Chloraminu T (12 vrchovatých polévkových lžic prášku v 10 litrech vody), nebo na 8 hodin do roztoku sava (1 l sava nalijeme do 9 l vody).
Méně znečištěné prádlo namočte po dobu 1 hodiny do 1% roztoku Chloraminu T nebo sava.
Prádlo po dezinfekci vyperte obvyklým způsobem za použití pracího prášku.
per, Právo

Meteorologové varují

Bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy hrozí do středy 23:00.

V neděli se zejména odpoledne a večer ojediněle budou v bouřkách vyskytovat přívalové srážky s intenzitou 20 až 60 mm za 1 až 6 hodin, nárazy větru kolem 75 km/h a kroupy.

Povodňová bdělost platí pro Královéhradecký kraj, povodňové ohrožení pro kraje Plzeňský, Jihočeský, Olomoucký, Moravskoslezský.

Zvýšená pravděpodobnost dosažení úrovně přesahující 2.nebo 3. stupně povodňové aktivity je nadále v prvé řadě v oblasti Jeseníků (Bělá, Opava, Opavice), na Šumavě a v Novohradských horách (Úhlava, Ostružná, Volyňka, Blanice, Malše a horní Vltava).

Citlivá jsou i další povodí (Otava, Stěnava, Metuje, Moravská Dyje). Vzestupů se čekají na střední a dolní Berounce a přítoku do Vltavské kaskády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám