Hlavní obsah

Rath: ČSSD ani kraj nemají nic společného s daňovými úniky

Aktualizováno

Krátce po policejní razii kvůli případu daňových úniků se středočeský hejtman David Rath (ČSSD) ve čtvrtek vyjádřil, že ani on, ani jeho strana nemají s případem nic společného. Jedním z vazebně stíhaných v této kauze je podle Ratha i člen ČSSD, který působí v managementu středočeských krajských organizací.

Foto: Michaela Říhová, Právo

David Rath ve Sněmovně.

Článek

Podle serveru Euro.cz skončil ve vazbě Rathův blízký spolupracovník Filip Bušina, náměstek oblastních nemocnic Středočeského kraje. Podle informací Práva se však Bušina ve čtvrtek v podvečer účastnil krajské konference ČSSD ve středních Čechách.

Účastníci konference nechtěli vzniklou situaci komentovat. Škoda v kauze může podle policie dosahovat až čtvrt miliardy korun.

Rath odmítl přes dotazy novinářů upřesnit, o koho jde. Uvedl pouze, že stíhaný je členem jedné z místních organizací středočeské ČSSD a kvůli kauze staré několik let mu hrozí pozastavení členství v sociální demokracii.

Policie informace tají

Policie nechtěla deníku Právo bezprostředně po úterní razii nic bližšího sdělovat vzhledem k tomu, že neměla vyhodnoceny všechny domovní prohlídky a výslechy zadržených.

„Můžeme potvrdit, že se realizuje případ daňových úniků, ale v této fázi nemůžeme říci nic bližšího,“ řekla Právu mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Policie se obává, že zveřejněním informací by se mohlo zhatit další vyšetřování. 

Bušina, který zahájil práci pro Středočeský kraj s nástupem Davida Ratha do funkce, není příliš známou osobností. Podle Euro.cz není ani uveden v telefonním seznamu úřadu. „Pokud vím, tak si ho tam David Rath přivedl po mém odchodu, a to je tak všechno, co o Bušinovi vím,“ sdělil serveru bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám