Hlavní obsah

Topolánek: Pád vlády udělal z předsednictví EU promarněnou příležitost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Češi předsedali Evropské unii výrazně a dosáhli zpočátku velkých úspěchů, svržením vlády však promarnili svoji příležitost. Tak bilancoval ve čtvrtek šéf ODS Mirek Topolánek předsednictví, které jeho kabinet zahájil. Mezi úspěchy řadí především dubnový summit EU s USA v Praze, otevření diskuze energetické bezpečnosti EU a skutečnost, že se podařilo zabránit protekcionismu.

Článek

Česko odstartovalo své předsednictví výrazně a dokázalo vyřešit plynovou krizi a přispět k odstartování humanitární pomoci do pásma Gazy po skončení izraelské ofenzivy, připomněl Topolánek. Poté ale podle něj Česko výrazně poškodily opoziční ČSSD a KSČM, když jeho vládu svrhly.

Topolánek také ocenil práci úřednického kabinetu Jana Fischera, který se podle něj vyrovnal se zbývající částí předsednictví se ctí. "Částečně se tak podařilo umenšit ostudu, kterou si Česká republika udělala shozením vlády," řekl Topolánek.

Topolánkova slova o českých úspěšíš potvrdil v nedělní debatě v ČT i současný ministr zahraničí Jan Kohout, kterého na post navrhla konkurenční ČSSD. Ten se s bývalým vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou shodli, že zabránění Francii v protekcionismu, řešení plynové krize a americký summit patří mezi klady českého předsednictví. Naopak pád vlády předsednictví Česka velmi poškodil, uvedli státníci.  

Paroubek ocenil diplomaty Fischerovy vlády

S českým předsednictvím se rozloučil i předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. Ten vyzdvihl právě práci Kohouta a jeho kolegy, Vondrova nástupce Štefana Fülleho. 

"Oceňuji mimořádné úsilí a profesionalitu úředníků, kteří se podíleli na zajištění hladkého průběhu českého předsednictví. Jim primárně patří poděkování,“ uvedl ve čtvrtek předseda soc. dem. Jiří Paroubek ke končícímu českému předsednictví EU v tiskovém prohlášení.  

"Z pohledu úspěšného červnového summitu EU, který byl veden týmem Jana Fischera a ministrů Kohouta a Füleho, je patrný kvalitativní rozdíl od předchozí vlády Mirka Topolánka. Zvláště v tématu řešení Lisabonské smlouvy šlo, s ohledem na postoje ODS ke smlouvě a lavírování Mirka Topolánka v této věci, jen stěží očekávat od Topolánkovy vlády takový úspěch, jakého dosáhl právě tým premiéra Fischera,“ míní Paroubek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám