Hlavní obsah

Krizi zavinilo více faktorů včetně vás, napsal Klaus odborářům

Novinky, alt
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se pustil do odborářů. V dopise reagoval na jejich výzvu z poloviny května, kdy pod okny Hradu protestovalo asi 30 000 odborářů. Žádali práva pro pracující. Podle Klause byli na protestu spíše funkcionáři než pracující. Prezident odmítl, že by krize měla konkrétní viníky. Je jich několik včetně odborů, napsal v odpovědi Klaus.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Odboráři na Hradě požadovali, aby prezident zamezil dopadu krize na ty, kdo ji nezavinili. "Světová krize je složitým ekonomickým jevem, který nikdo konkrétně nezavinil. Má řadu příčin, které se i mně nelíbí a nemuselo k nim dojít. (...) Všichni jednali v souladu s převládajícím názorem současné éry. Kritika má smysl jako kritika systémová, nikoli hledání konkrétního viníka," vysvětlil v reakci Klaus.

Myslíte-li si opravdu, že já (i další politikové) jednají v zájmu "spekulativního zisku finančních a lobbistických skupin, pak asi žijete na jiné planetě. Ta Vaše není asi modrá ale asi ani zelená.
Václav Klaus, prezident ČR

Odbory jsou podle něj stejnými viníky jako kdokoliv jiný. Jako příklad dal přehnané nároky odborů, který se podílely na pádu americké firmy GM.

Odboráři se na demonstraci sešli a výzvu napsali v polovině května v rámci mezinárodních akcí proti krizi. Původně chtěli protestovat proti politice vlády Mirka Topolánka. Ta mezitím padla, tak protestovali proti dopadům krize stejně jako odbory v Evropě, které vlnu demonstrací vyhlásily. [celá zpráva]

Body z výzvy odborářů politikům
Nepřipusťte, aby ti, kdo krizi nezavinili, ji odnesli nejkrutěji.
Nedělejte z krize záminku ke změnám zákoníku práce, které by přinesly nebývalé omezení zaměstnaneckých práv, včetně možnosti bezdůvodného vyhazování z práce. Odmítněte takovou novelu zákoníku práce, která má být oprátkou na zaměstnance.
Pomozte zachovat pracovní místa veřejnými zakázkami.
Ochraňte lidi před parazitováním finančních spekulantů přijetím zákona proti lichvě.
Napravte reformou pokřivený sociální systém, aby pomohl v krizi ochránit nezaměstnané a rodiny s dětmi.
Nedovolte hazardování s důchodovým systémem.
Nedovolte, aby se krize stala záminkou k likvidaci veřejných služeb ve zdravotnictví, sociální péči, školství a dalších oblastech.
Využívejte sociální dialog, obdobně jako tomu je v jiných zemích EU.
Berte vážně odborové analýzy v ekonomické a sociální oblasti, které opakovaně ve srovnání s jinými prokázaly svoji kvalitu a přesnost.
Konejte, rozhodujte a vládněte ve prospěch občanů, nikoliv v zájmu spekulativního zisku finančních a lobbistických skupin a daňových rájů.

Demonstranti žádali, aby prezident napravil pokřivený sociální systém, zamezil hazardování s důchodovým systémem a změnám zákoníku práce.

"Náš sociální systém není pokřivený a je-li pokřivený, tak svou nadměrnou štědrostí," ohradil se proti jednomu z požadavků Klaus.

Odmítl také nařčení, že by politici rozhodovali v zájmu spekulativního zisku finančních a lobbistických skupin a daňových rájů. "Myslíte-li si opravdu, že já (i další politikové) jednají v zájmu spekulativního zisku finančních a lobbistických skupin, pak asi žijete na jiné planetě. Ta Vaše není asi modrá ale asi ani zelená," napsal Klaus.

"Samozřejmě, že pan prezident to nemůže myslet vážně, protože zaměstnanci a jejich zástupci - odbory v žádném případě nezpůsobili žádnou poptávkovou inflaci," řekl ČTK předseda ČMKOS Milan Štěch. Za jednoznačného viníka celosvětových hospodářských problémů naopak označil neoliberální směr, ke kterému se prezident hlásí. "Bylo to vidět na překotných změnách postojů George Bushe a lidí, kteří se hlásí ke stejné ekonomické víře, jako vyznává Václav Klaus," dodal odborový předák.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám