Hlavní obsah

Češi předají Švédům s předsednictvím také tři nedodělky

Praha

Švédsku po převzetí předsednictví EU zůstanou po Česku resty. Ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle ve středu uvedl, že Švédům zanedlouho s předsednictvím předá také tři nedodělané úkoly. Švédi budou muset dotáhnout do konce volbu šéfa Evropské komise, otázku rozšíření EU o Chorvatsko a posilování vztahů s novou administrativou USA.

Foto: Petr Horník, Právo

Symbolické předání předsednictví EU z české strany na švédskou.

Článek

Füle to řekl po jednání s předsedou švédského parlamentu Perem Westerbergem. Podle něj ale nejsou nedodělky výsledkem nedostatku českého úsilí, Praha údajně udělala pro uzavření daných témat maximum.

Na summitu EU v Bruselu, kterým minulý týden české předsednictví vyvrcholilo, se evropské země shodly na tom, že jejich kandidátem na šéfa Evropské komise v příštích pěti letech bude její dosavadní šéf José Barroso. Musí ho ale ještě schválit europarlament, což podle Füleho celý proces zpomalilo, protože ten po červnových volbách dosud nezasedl.

Do konce předsednictví se také nepodařilo vyřešit spor mezi Slovinskem a Chorvatskem o pobřežní vody, kvůli němuž Lublaň blokuje vstup Záhřebu do unie. [celá zpráva]

"Po skončení předsednictví bude Česko nadále zastáncem rozšíření Evropské unie s důrazem na západní Balkán," řekl však Füle.

Příliš rychlý Obama

I přes dubnovou návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze se podle Füleho také nepodařilo posílit vztahy EU s USA takovým způsobem, jak si české předsednictví představovalo. "Rychlost přebírání agendy novou americkou administrativou nám nedovolila uskutečnit některé akce," vysvětlil český ministr.

Čeští odborníci pomohou podle Füleho Švédsku při přebírání předsednictví, aby byla zajištěna kontinuita. "Personální podpora je běžná. Nad její rámec jsme ocenili, že se nám daří najít způsob spolupráce v otázkách energetické bezpečnosti," připomněl ministr s tím, že velvyslanec ČR pro energetiku Václav Bartuška bude spolupracovat se Švédy na zajištění toho, aby se neopakovaly problémy s dodávkami ruského plynu z počátku letošního roku.

Kohout i Vondra: Pád vlády uškodil nejvíce

Při nedělní debatě v ČT se bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) a nynější ministr zahraničí Jan Kohout (navržený ČSSD) shodli, že mezi úspěchy předsednictví patří právě vyřešení lednové plynové krize a řízení důležitých zasedání Evropské rady v březnu a červnu.

Na posledním zasedání byly mimo jiné vyjednány záruky pro Irsko, které by měly zaručit opakování referenda o Lisabonské smlouvě. Podle Vondry je úspěchem také to, že se podařilo v době ekonomické krize zabránit protekcionismu, který prosazoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Proti tomu se nakonec na popud předsednictví postavila drtivá většina členských zemí.

Pád vlády, který koncem března vyvolala ČSSD, pak oba státníci shledali jako aspekt, který českému předsednictví nejvíce uškodil.

České předsednictví v EU přispělo k propagaci země, řekla také mluvčí ministra pro EU Michaela Jelínková. První tři měsíce si ČR podle ní pomalu zlepšovala pozici i jméno v EU. "Pád vlády nicméně tuto konstrukci rozdrtil," dodala Jelínková. Půlroční české vedení unie skončí příští úterý.  

Reklama

Výběr článků

Načítám