Hlavní obsah

Stoupající hladiny řek ohrožují kromě jihu Čech i sever Moravy

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup, Vladimír Vácha

Zatímco na jihu Čech nebezpečí stoupajících hladin řek a potoků během středy klesalo, na jiným místech republiky tomu bylo naopak. Povodňové stupně vyhlásili vodohospodáři na některých místech na Jesenicku a s velkou průtrží mračen měli večer problémy na Zlínsku. Meteorologové prodloužili platnost výstrahy před povodněmi až do čtvrtečního podvečera.

Foto: David Veis, Právo

Zvednutá hladina říčky Černá v Benešově nad Černou na Českokrumlovsku

Článek

Podle meteorologů budou vydatné srážky padat ještě ve středu a v noci na čtvrtek, v dalších dnech by se měly vyskytovat již jen bouřky a lokální přeháňky. V oblasti Novohradských hor, Šumavy a Jeseníků může ještě spadnout 20 až 50 milimetrů srážek.

Třetí povodňový stupeň ve středu večer platil v jižních Čechách na Malši v Pořešíně a na Blanici v Bavorově. Na severní Moravě pak na Bělé v Mikulovicích na Jesenicku.

K několika desítkám zásahů vyjížděli i hasiči na Zlínsku. Velká průtrž mračen zatopila v okolí Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm sklepy a někde i přízemí rodinných domů. Na silnicích zůstala uvězněná auta. "Vyjížděli jsem i k rodině, která se kvůli vodě nemohla dostat z domu, přístup byl komplikovaný, při cestě jsme zapadli," řekl v České televizi mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Olomouc prověřila povodňové komise

Na Olomoucku byla ve středu v podvečer komplikovaná situace nejen na Bělé v Mikulovicích, ale i na řece Vidnávce ve Vidnavě, kde platil druhý stupeň - pohotovost. Olomoucký hejtman Martin Tesařík ve středu kvůli vzestupu vodních toků nechal prověřit spojení na všechny členy krajské povodňové komise a jejich dosah pro případ odstraňování následků mimořádné události.

První povodňové stupně platily ve středu odpoledne také na Opavě, Černé Opavě a Opavici.

Na jihu Čech ve středu začaly hladiny pozvolna klesat. Podle meteorologů by na tom nic neměly změnit ani očekávané čtvrteční deště. "I ve čtvrtek čekáme srážky, ale budou spíše přeháňkového charakteru a pokles pouze zpomalí nebo hladiny toků jen krátkodobě mírně zvýší," řekla českobudějovická hydroložka Kateřina Štěrbová.

Vodohospodáři zvyšují odtoky z přehrad

V průběhu středečního odpoledne zvýšili vodohospodáři odtok vody z vodní nádrže Římov u Českých Budějovic až na 65 kubíků za vteřinu. Dosud z přehrady odtékalo 50 metrů krychlových vody za vteřinu. Právo o tom informoval po zasedání českobudějovické povodňové komise, primátor Juraj Thoma (ODS). Dodal, že zmíněnou manipulací by ale nemělo dojít k ohrožení domů v obcích pod římovskou přehradou.

Stav vody v Malši v Českých Budějovicích částečně závisí právě na odtoku z Římova. "V Českých Budějovicích je aktuálně na řece Malši druhý povodňový stupeň, a to od Roudného až po soutok s řekou Vltavou. Malše má ale stoupající tendenci a podle kvalifikovaných odhadů nelze vyloučit, že se těsně přiblíží až ke třetímu stupni povodňové aktivity,“ konstatoval primátor. Připustil, že v některých místech mezi Mlýnskou stokou, Malší, Malým a Velkým jezem a Modrým mostem může dojít k lokálnímu vylití řeky. Občané, kteří zde vlastní nemovitosti a zahrádky, by proto měli být opatrní.

Situaci sledují i vojáci

"Oproti očekávání ale zřejmě Husinecká přehrada nebude přetékat vrchem, jak se původně očekávalo, nebo jen minimálně, takže to žádné objekty neohrozí," řekl ČTK operační důstojník jihočeských hasičů Michal Halada. Povodňový štáb kvůli možnému poškození majetku povolal vojáky z bechyňské ženijní brigády, situaci ale budou zřejmě jen monitorovat. Hasiči pouze v jednotlivých případech odčerpávají vodu na různých místech kraje.  

Odtok ze současných 20 kubíků za vteřinu o polovinu zvyšuje i Lipenská přehrada a zítra by to měl být dokonce dvojnásobek. Odborníci přesto tvrdí, že zvýšení nebude mít na tok Vltavy v Budějovicích zásadní dopad.

Reklama

Související články

Rozvodněné řeky na jihu Čech ohrožují domy

Na mnoha místech České republiky v úterý vydatně prší, až do trvá čtvrtku stav povodňového ohrožení. Řeky stoupaly zejména v jižních Čechách, odpoledne ale již...

Jihočeské řeky stále rozvodňuje déšť

Rozvodněné hladiny jihočeských řek znovu rozkolísal noční déšť. Na většině toků pouze zpomalil pokles, Blanice ale vystoupala ještě o desítky centimetrů výš....

Výběr článků

Načítám