Hlavní obsah

Kutnohorští radní schválili převod nemocnice na Středočeský kraj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutná Hora

Zastupitelé Kutné Hory v úterý schválili převod městské nemocnice na Středočeský kraj. Ukončili tak několikaměsíční diskusi o osudu zdravotnického zařízení, které se dostalo do kritické ekonomické a personální situace. Zastupitelé zároveň souhlasili s tím, že si město vezme úvěr 30 miliónů korun na sanaci aktuálních dluhů nemocnice.

Foto: Novinky

Článek

O nutnosti převést nemocniční zařízení z města na kraj, hovořil v úterý i středočeský hejtman David Rath. Podle jeho slov by jinak neměla nemocnice šanci ekonomicky přežít. Hejtman mimo jiné připomněl, že nemocnice se v současnosti potýká i s nedostatkem personálu.

Kutnohorskou nemocnici do začátku března provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla také zájem o její koupi. Na začátku roku ale městu nabídl Středočeský kraj, že zdravotnické zařízení převezme. Medistyl-Pharma se kvůli tomu začala obávat o další podnikání v Kutné Hoře a nemocnici městu vrátila.

Záměr převést nemocnici na kraj schválili kutnohorští zastupitelé už v březnu. Na květnovém jednání ale nakonec bezúplatný převod nepotvrdili. Odsouhlasili pouze podmínky, za nichž jsou ochotni na transakci přistoupit. Je mezi nimi zejména zachování péče v akutních oborech interna, chirurgie, JIP a dalších souvisejících provozech.

Rath už dříve řekl, že pokud město nemocnici na kraj převede, kraj v ní garantuje zachování základních oborů akutní péče. Na podobě smlouvy se ale oba partneři zatím nedohodli.

Reklama

Výběr článků

Načítám