Hlavní obsah

Další nervozita v Paroubkově regionu: ČSSD v Litoměřicích se zhroutilo vedení

Právo, jov, rup
Litoměřice

Dramata v rámci ústecké sociální demokracie neskončila ani po rezignaci herečky Kateřiny Brožové na kandidaturu do Sněmovny. Nervozita stoupá s blížící se čtvrteční krajskou konferencí, která by měla posvětit aspiranty na poslanecký mandát. Situace se nyní vyostřila v litoměřické ČSSD. Minulý týden v pátek zde rezignovalo devět členů vedení okresní stranické organizace, a to včetně předsedy a čtyř místopředsedů.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Jeden z rezignujících členů vedení litoměřické ČSSD, starosta Podsedic Robert Kopecký na snímku z doby, kdy byl poslancem.

Článek

Kandidátku ČSSD pro volby do Sněmovny povede v ústeckém kraji předseda strany Jiří Paroubek.  

"Situace v okresní organizaci ČSSD v Litoměřicích nemá nic společného s místem pro politickou práci a stala se prostorem pro anonymní udávání, nevybíravé tlaky a neustálé vyhrožování členům okresního výboru,“ uvedlo devět členů vedení litoměřické ČSSD v rezignačním dopise, který má Právo k dispozici.

Mezi těmi, kdo opustil funkci, je například starosta Podsedic a exposlanec Robert Kopecký a šéf organizace Jan Piegl ml. Z dvanácti členů vedení organizace nepodali rezignaci jen tři.

"Po celém okrese kolují anonymní e-maily, které nás hrubě uráží a špiní. Padají výhrůžky, že našich rozhodnutí budeme litovat,“ uvádí se dále v rezignačním dopise.

Prý se bojí o bezpečnost

"Jelikož se vzhledem k množství těchto praktik obáváme o svou bezpečnost a nechceme, aby situace v okresní organizaci Litoměřice, kterou zcela záměrně vyvolává určitá skupina lidí, ohrozila konání krajské konference, rozhodli jsme se rezignovat ke dni 19. června 2009 na funkci členů OVV ČSSD Litoměřice,“ uzavřelo devět soc. dem. rezignační list.

"Jsem rozladěn ze situace, která nyní panuje ve straně,“ řekl Právu Kopecký, který je mezi signatáři rezignačního dopisu. Podle něj probíhá v ústecké soc. dem. boj mezi frakcemi. Doplnil, že přemýšlí, jak na poměry, které mu vadí, reagovat. Rozhodne se podle výsledku čtvrteční ústecké krajské konference. Nové vedení litoměřické soc. dem. bylo zvoleno v neděli, což se části členů organizace nelíbí.

V úterý večer se situací zabývala soc. dem. na úrovni kraje. Paroubek, který byl části jednání přítomen, zde sdělil svou představu, jak by měla vypadat ústecká kandidátka, která se bude ve čtvrtek schvalovat. Za ním jako lídrem by měl být hokejista Jiří Šlégr a "na jednom z dalších“, jak řekl Paroubek Právu, děčínský zastupitel Jaroslav Foldyna. "Jsem přesvědčen, že je volitelných sedm míst, předpokládám, že soc. dem. je schopna získat 40 procent hlasů,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám