Hlavní obsah

Antivirotika proti prasečí chřipce budou pro čtvrtinu lidí, rozhodla vláda

Praha

Kabinet premiéra Jan Fischera na svém pondělním zasedání schválil koupi dalšího půl miliónu antivirotik a zajištění výrobní kapacity na pět miliónů očkovacích látek. Ty by byly vyrobeny v případě vypuknutí pandemie, když by byl znám pandemický virus. Kabinet také schválil změnu tarifů ve zdravotnictví, díky němuž dostanou zdravotníci od července přidáno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jan Fischer na jednání vlády.

Článek

Nyní má stát zajištěny léky pro 20 procent populace, jde o lék Tamiflu. Pro dalších pět procent populace chce nakoupit antivirotikum Relenza. Nákup přijde do konce roku na 138 milionů korun, příští rok na 236 miliónů korun.

"Jedná se o cenu za půl miliónu dávek Relenzy a blokovací kapacity vakcíny," uvedla už dříve ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Blokovací kapacity znamenají právě to, že firma vakcínu blokuje pro případné použití.

Dodala, že další peníze bude vyžadovat případný nákup vakcín. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Zdravotníci dostanou přidáno

Vláda také schválila materiál ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky, který navrhl navýšení platových tarifů zdravotnických pracovníků. Materiál upravuje legislativní nedostatky předchozího návrhu, který schválila již vláda premiéra Mirka Topolánka.

Zdravotníci dostanou přidáno již od 1. července, přičemž změna tarifů vyjde státní rozpočet ročně na miliardu korun. Celkem se opatření dotkne 80 tisíc osob a dle kabinetu by to mělo zabránit odchodu zdravotníků do zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám