Hlavní obsah

Exposlanec Kraus se vrací do politiky: nic jsem neprovedl, mám na to právo

Právo, Barbora Silná
Liberec

Někdejší dlouholetý poslanec Michal Kraus bude v podzimních předčasných volbách znovu kandidovat do Sněmovny. Kraus vrcholnou politiku opustil poté, co se v roce 2006 se na veřejnosti objevila kauza z privatizací ghanské továrny na kakao. Policie tehdy Krause prošetřovala, zda se nedopustil podvodu a korupce. Následně případ odložila.

Článek

Co vás motivovalo k návratu do velké politiky?

Myslím si, že jsem před zhruba třemi a půl roku jako jediný z vrcholových politiků bezezbytku respektoval princip viny. Byl jsem obviněn z ledasčeho, a vzdal jsem se na základě toho všeho poslanecké imunity a vydal se všanc šetření, které nikdo neovlivňoval. Trvalo dva roky a jeho výsledkem bylo, že jsem nic neprovedl. Zachoval jsem se jako politik v demokratické zemi, takže když se prokázalo, že jsem nic neprovedl, mám stejné právo se vrátit tam, odkud jsem odešel.

Neobáváte se, že vám bude tzv. kakaová aféra v kampani připomínána?

To bude záležet na novinářích, jestli budou respektovat nejen presumpci viny, ale také právo návratu.

Jak vaše rozhodnutí vnímali vaši spolustraníci? V Libereckém kraji v tom nebyla členská základna úplně jednotná. Mnozí se obávali, že váš návrat ČSSD poškodí.

Každý má právo na názor. Bohužel když se nebude hovořit o argumentech a programech, ale o tom, co kdo na koho ví, tak je logické, že někteří se budou ledasčeho obávat. Na druhou stranu mám výhodu, na rozdíl od všech ostatních, že ta moje kauza byla podrobně a dlouhodobě prošetřována a prokázalo se, že se nic nestalo. V mém okrese mě z 11 organizací nominovalo na prvním místě sedm. Okresní konference mě nominovala 95,5 procenta na prvním místě a krajský výkonný výbor mě na třetím místě schválil sto procenty. Nyní mě schválila krajská konference.

Budete usilovat o návrat do rozpočtového výboru?

Nepřemýšlím o návratu do funkcí, já přemýšlím o návratu do politiky. A to z nejednoho prostého důvodu. Mám pocit, že za tu dobu, co jsem odešel, se do politiky dostalo poněkud víc, než je zdrávo, emocí, arogance, nadávek a amatérismu. A mám za to, že bych mohl přispět k tomu, aby se tam dostalo více rozumu, slušnosti a profesionality.

Reklama

Související články

Kraus kvůli cestě do Ghany neodstoupí

Předseda poslanců ČSSD a lídr volební kandidáty v Libereckém kraji Michal Kraus tvrdí, že při obchodních jednáních v Ghaně nic špatného neudělal a nevidí proto...

Poslanec Kraus odchází z politiky

Sociálnědemokratický poslanec Michal Kraus nebude kandidovat v parlamentních volbách a opustí i Poslaneckou sněmovnu. Jeho rozhodnutí v pondělí večer oznámil...

Výběr článků

Načítám