Hlavní obsah

ČSSD chce třetí daňovou sazbu pro sociálně slabé

ČSSD uvažuje, že by v případě svého úspěchu v podzimních sněmovních volbách zavedla vedle progresivního zdanění vyšších příjmových skupin ještě třetí sazbu daně naopak pro slabší příjmové občany. Uvedl to stínový ministr financí a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v nedělním pořadu Partie televize Prima.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci.

Článek

"V tuto chvíli uvažujeme zatím o dvou sazbách. Nevylučujeme ale, že pro nižší příjmové skupiny zavedeme ještě třetí sazbu. Ovšem pouze v situaci, kdy si to z hlediska veřejných rozpočtů budeme moci dovolit," uvedl.

Podle záměru ČSSD má být pro občany s hrubým měsíčním příjmem sto tisíc korun a méně sazba 23 procent stejně jako dosud. Sociální demokracie chce po případném úspěchu v podzimních volbách do Sněmovny zavést 38procentní daň z příjmu pro hrubé příjmy nad 1,2 miliónu korun ročně.

ČSSD také hodlá obnovit společné zdanění manželů s dětmi a zavést dědickou daň u velkých majetků, a to ve výši tři procenta u dědictví nad deset miliónů korun. Od hranice deseti miliónů by měla být podle ČSSD zavedena majetková přiznání. [celá zpráva]

Česko má od minulého roku rovnou daň 15 procent ze superhrubé mzdy, což odpovídá 23 procentům reálného zdanění.  

Reklama

Výběr článků

Načítám