Hlavní obsah

Meteorologové varovali před silným deštěm, na části území hrozí povodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoliv se slunovrat na českém území odehrával za slunečného počasí, již v pondělí udeří v Čechách silné deště, které by mohly přinést i povodně. Déšť by mohl rovněž zvednout hladiny menších řek, a tak Český hydrometeorologický ústav vyhlásil v několika krajích ČR povodňovou bdělost.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Českou republiku zasáhnou silné deště.

Článek

Přes území ČR bude zvolna postupovat výrazná teplá fronta od severovýchodu. Vydatné srážky trvalejšího charakteru pak zasáhnou nejprve v pondělí ráno a dopoledne Slezsko a severovýchod Moravy a při svém pozvolném postupu k jihozápadu dorazí v noci na úterý i na jihozápad Čech.

Ve středu by měla srážková činnost slábnout. V reakci na srážky se čekají od pondělí vzestupy hladin menších vodních toků v zasažených oblastech, které mohou zejména v Jeseníkách, Beskydech, na menších tocích na východě území a později v Novohradských horách a na Šumavě v jejím podhůří dosáhnout úrovně 1. stupně a ojediněle až 2. stupně povodňové aktivity.

Meteorologové doporučují při silném dešti dostatečně snížit rychlost jízdy autem a při průtoku vody přes komunikace či jejich zatopení nevjíždět do vody. upozorňují i na podemletí krajnic a mostů či zatopení údolních poloh či sklepů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám