Hlavní obsah

Kavan s Laštůvkou v kanceláři předsedy Sněmovny skončili

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) ve čtvrtek ukončil spolupráci s Janem Kavanem, Vladimírem Laštůvkou i Helenou Opoleckou. Důvodem bylo jejich setkání s členy radikálního hnutí Hamás v pásmu Gazy přes Vlčkův výslovný nesouhlas. Uvedla to mluvčí šéfa Sněmovny Kristýna Landová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miloslav Vlček (ČSSD), Ivan Langer (ODS) a Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Poradci předsedy Sněmovny přišli o své posty kvůli tomu, že při oficiální návštěvě europarlamentní delegace na Blízkém východě vedené Vlčkem se oba trhli a v rozporu s programem cesty se separátně sešli se zástupci Hamásu, který je na seznamu teroristických organizací.

Vlček v úterý na tiskové konferenci vysvětlil, že dva bývalí poslanci ČSSD pracovali pro něj na smlouvu, přičemž Kavan za to od Sněmovny pobíral 25 až 30 tisíc měsíčně, Laštůvka tisícovku.

Za 25 tisíc korun měsíčně ve Sněmovně působí také Kavanova blízká spolupracovnice Helena Opolecká. Ta údajně připravovala podklady pro cestu. Její účast navrhl ředitel Vlčkovy kanceláře Ivan Přikryl.  

Vlček dále uvedl, že Kavan mu svůj krok zdůvodnil tím, že byli u historického okamžiku, kdy si prý znesvářená hnutí Fatah a Hamás podala ruce. 

"Výtečníci", jak je Vlček na konferenci nazval, se bez jeho vědomí odtrhli od oficiální části delegace a přidali se ke skupině poslanců, která se v čele s místopředsedkyní Evropského parlamentu Luisou Morgantiniovou setkala s představiteli Hamásu.

Vlček dodal, že své podřízené hledal v podchodu, zatímco oni jednali s Hamásem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám